Kampen moet verbeteren voor aanleg meer cruiseschepen

video & pollEen schip van 135 meter huisvesten aan de kade, dat kan wel in Kampen. Meerdere cruiseschepen laten afmeren, dat gaat dan weer niet. De gemeente Kampen is volop bezig met promotie om steeds langere rivercruiseschepen naar de stad te halen, maar zal moeten investeren om dit mogelijk te maken.

,,Als er meer cruiseschepen komen, heb je kans dat de ligplaats vol is", zegt John Vierhouten, directeur en kapitein van de Prins Willem Alexander. Hij vaart met zieken en gehandicapten en komt vanuit Zaandam naar Kampen gevaren. Het cruiseschip meert al 45 jaar af in Kampen en ziet de rivercruiseschepen steeds groter worden. Het schip van Vierhouten is "maar" 85 meter lang, tegenover de 135 meter lange Allegra die ook naar Kampen vaart. ,,Door zulke lange schepen, liggen de ligplaatsen steeds sneller vol, want er is maar beperkte ruimte en die pikt zo'n schip dan helemaal in."

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.