Kampen heeft de afgelopen maanden 6,5 miljoen euro bezuinigd.
Volledig scherm
Kampen heeft de afgelopen maanden 6,5 miljoen euro bezuinigd. © ANP XTRA

Kampen op koers met bezuinigingen

De gemeente Kampen heeft in de afgelopen drie maanden 6,5 miljoen euro bezuinigd, waarvan 4,5 miljoen aan jaarlijkse uitgaven en 2 miljoen aan eenmalige kosten. Dat blijkt uit een voorgangsrapportage die het college van burgemeester en wethouders deze week heeft vastgesteld.

Periodiek wordt bekeken in hoeverre de vergaande bezuinigingen, waartoe de gemeenteraad in november vorig jaar besloot, zijn gehaald.

Vanwege hoge kosten voor zorg en ondersteuning zag Kampen zich geconfronteerd met een miljoenentekort. Daarop besloot de raad het mes te zetten in de uitgaven. De bezuinigingen op jaarlijkse uitgaven lopen op tot 10,4 miljoen euro in 2023. Daarnaast werd er voor afgerond 3,1 miljoen euro aan eenmalige uitgaven wegbezuinigd.

Arbeidsplaatsen

Een belangrijk deel van het tot nu toe bezuinigde bedrag komt volgens wethouder Irma van der Sloot (Financiën) uit het schrappen van arbeidsplaatsen en verhogen van gemeentelijke belastingen en tarieven.

Op het sociaal domein zelf is 350.000 euro van de afgesproken 4,3 miljoen euro bezuinigd. Volgens het college is hier sprake van ‘een complexe aangelegenheid met de nodige maatschappelijke en juridische vraagstukken’. Die vragen meer tijd voordat het tot resultaten kan komen.

Om de uitgaven in het sociaal domein terug te dringen is nu een actieprogramma in de maak. Dat moet volgende maand zover klaar zijn dat de gemeenteraad er een besluit over kan nemen.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.