Volledig scherm
Het stadsfront van Kampen, met als een van de blikvanger de Bovenkerk. © Jaap Selles

Kampen staakt inning toeristenbelasting na kritiek ondernemers

Exploitanten van overnachtingsadressen in de gemeente Kampen hoeven voorlopig geen toeristenbelasting te vragen aan hun gasten. Die toezegging deed de gemeente donderdagavond.

Tijdens een informatiebijeenkomst uitten zo'n 25 ondernemers kritische noten. Vooral de snelle invoering van de heffing van 1 euro per nacht per persoon deed de wenkbrauwen fronsen. Het besluit tot invoering werd weliswaar al in 2012 genomen, maar pas eind december aan de ondernemers medegedeeld. Op 1 januari ging de nieuwe regeling in. ,,Het wordt in je mik geduwd'', was de onversneden kritiek. 

'Niet goed'

,,Dit hebben we niet goed gedaan", constateert Hans Pekaar, manager interne dienstverlening bij de gemeente Kampen. De gemeente neemt in de komende maand de tijd om vragen van ondernemers te beantwoorden. 

Eind januari verwacht de gemeente te kunnen melden of, wanneer en hoe de toeristenbelasting wordt ingevoerd.

 1. Een bijbelambulance, mag dat?
  PREMIUM

  Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

  Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.
 2. Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt blijft in ieder geval tot en met 2021 deelnemen aan de internationale Hanzedagen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland heeft besloten dat Hasselt, sinds 1986 van de partij, er ook de komende jaren bij is. Voor de activiteiten is in de begroting 2.500 euro opgenomen. Dat is al zo sinds het college in 2012 besloot de deelname wat te versoberen en de bijdrage te verlagen van 5.000 naar 2.500 euro.