Volledig scherm
De gemeenteraad van Kampen krijgt uitleg over de financiële gevolgen van bypassdorp Reeve. © Jaap Selles

Kampen stelt besluit over Reeve uit na onzekerheid over 5 miljoen euro

De discussie over het wel of niet bouwen van bypassdorp Reeve kreeg vanavond een onverwachtse wending in de gemeenteraad Kampen. Op advies van de SGP besloot de gemeenteraad om het besluit met circa twee weken uit te stellen. Eerst moet meer duidelijk worden over een extra risico van 5 miljoen euro dat de gemeente Kampen mogelijk loopt.

,,Dit bedrag kan invloed hebben op de gevolgen die inwoners van Kampen ondervinden van een besluit dat de gemeenteraad neemt over Reeve”, verduidelijkte SGP-fractievoorzitter Klaas van den Bosch desgevraagd. ,,In onze standpuntbepaling hebben wij dat niet kunnen wegen, terwijl wij een zorgvuldig besluit willen nemen.” CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en GBK sloten zich hierbij aan.

Accountant

Alle politieke partijen hadden al een standpunt bepaald over het wel of niet bouwen van Reeve. Maar donderdagmiddag laat kwam de accountant met aanvullende informatie. Om ‘vijf voor twaalf’, zoals Van den Bosch het omschreef. Gewaarschuwd werd voor mogelijk nieuwe regelgeving over de waardering van gronden. Nu is het hele gebied waar 1.300 woningen kunnen komen gewaardeerd als bouwgrond. Maar er is een mogelijkheid dat fase 2 van Reeve met 700 woningen niet doorgaat. Die grond wordt dan afgewaardeerd tot agrarische grond. Om dat risico te kunnen behappen moet Kampen vooraf 5 miljoen euro reserveren. Mocht fase 2 daadwerkelijk niet worden gebouwd, dan is het totale verlies geen 22 miljoen euro, maar 27 miljoen euro. Het geeft geen effect op de kosten van volledige bouw (min 7 miljoen) of geen bouw (min 38 miljoen).

Dossier Reeve sleept zich al jaren voort. Gisteravond leek een definitieve klap te worden gegeven op woningbouw. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen noemde het uitstel ‘heel jammer’. Tijdens de vergadering baalde hij zichtbaar.