Volledig scherm
Ballonwedstrijden waren ooit populair, maar in steeds meer gemeenten worden ze verboden. Nu ook in Kampen. © Schinkel

Kampen verbiedt oplaten ballonnen

Het oplaten van ballonen wordt verboden binnen de gemeentegrenzen van Kampen. Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt het verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Tegelijkertijd wordt een artikel opgenomen dat het oplaten van Chinese wensballonnen, waarin de lucht met open vuur wordt verwarmd, verbiedt.

Nu had de traditionele ballonnenwedstrijd in Kampen zijn langste tijd al wel gehad, maar toch is het goed dat er een formeel verbod komt, zegt burgemeester Bort Koelewijn. 

„Het is slecht voor het milieu. Omdat leeggelopen ballonnen door dieren als voedsel worden gezien. Ze dragen ook bij aan de plastic soep in het water. In de praktijk wordt het oplaten hier al ontmoedigd en de meeste organisatoren van evenementen houden zich er aan. Om dit beleid te completeren willen we het verbod wel invoeren. Alles helpt om dit voorkomen.”

Natuurbrand

Voor de Chinese wensballonnen komt daar nog bij dat ze brandgevaar opleveren. Zeker in droge perioden is de kans op een natuurbrand reëel, zo redeneert het college.

Handhaving van het verbod wordt best lastig, erkent Koelewijn. Over hoe dat moet en met welke sancties, moet nog worden nagedacht. „Je moet dit ook meer zien als een bijdrage aan bewustwording”, aldus Koelewijn.