Kampenaren die schade vrezen door Lelystad Airport moeten voor 1 april hun rechten veiligstellen middels een 'stuitingsbrief'.
Volledig scherm
Kampenaren die schade vrezen door Lelystad Airport moeten voor 1 april hun rechten veiligstellen middels een 'stuitingsbrief'. © ANP

Kampen wijst inwoners op schadevergoeding voor Lelystad Airport, Dronten niet

In navolging van Hattem en Heerde gaat ook de gemeente Kampen haar inwoners actief informeren over een zogenoemde ‘stuitingsbrief’ inzake Lelystad Airport. Dronten niet: ,,We zijn geen actiegroep’’. 

Met zo’n stuitingsbrief kan het recht op schadevergoeding, bijvoorbeeld waardedaling van de woning door de vliegroutes van en naar het vliegveld, ook op langere termijn worden zeker gesteld. In de Wet Luchtvaart vervalt het recht op schadevergoeding vijf jaar nadat een overheidsbesluit in werking treedt. Hoewel de luchthaven nog steeds niet open is voor vakantievluchten, is het luchthavenbesluit dat dit mogelijk maakt op 1 april vijf jaar geleden ingegaan. 

Omdat er nog niet wordt gevlogen,  is er ook nog geen sprake van vast te stellen schade. Om later alsnog een schadeclaim te kunnen indienen moet de veroorzaker daarvoor nu al aansprakelijk worden gesteld. Dat kan via een stuitingsbrief. 

Pech gehad

GroenLinks en D66 in Kampen hebben de kwestie aangekaart. Fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks: „Als je nu niks doet en Lelystad Airport gaat wel open en levert jou schade op dan is het: pech gehad.’’ Volgens Gerben Wijnja (D66) heeft onderzoek door de Vrije Universiteit in 2018 aangetoond dat Kampenaren te maken zullen krijgen met waardedaling van hun woningen. Hij drong er daarom bij het college op aan de inwoners actief te informeren.

Dat gaat gebeuren, zegt wethouder Irma van der Sloot (GroenLinks). „We gaan inwoners en wijkverenigingen informeren. We hebben al een concept. Wij zullen verwijzen naar een brochure van het ministerie, waarin keurig staat uitgelegd hoe je dat moet doen.”

Dronten 

GroenLinks Dronten vraagt ook zo’n actieve houding van de gemeente. Fractievoorzitter Paul Vermast verwijst hiervoor naar de gemeenten Hattem en Heerde, die een voorbeeldbrief op de website hebben staan. Maar Dronten past daarvoor. ,,Wij zijn een overheidsorgaan, geen actiegroep’’, zegt wethouder Irene Korting.