Volledig scherm
Toyota-garage Westerhof aan de Buitenhaven in Kampen stopt. Het bedrijf bestaat al vanaf 1933. Daarachter de vervallen Kamper Glashandel en Stadsvilla. © Foto Freddy Schinkel

Kampen wil gebied rond paupervilla aanpakken

Gaat het hele gebied rondom de paupervilla aan de Bovenhavenstraat in Kampen in een keer op de schop? Die kans is aanwezig nu het naastgelegen garagebedrijf Westerhof stopt. De eerste 'aftastende' gesprekken voor overname van de grond zijn inmiddels geweest, meldt wethouder Gerrit Jan Veldhoen.

Bij de gesprekken zijn vier partijen betrokken. Naast de gemeente Kampen zijn dat aannemer Mateboer, erfgoedontwikkelaar BOEi en een vierde partij, die de wethouder niet bij naam noemt. Als dit kwartet de grond waarop de garage staat in handen krijgt, is het eigenaar van het volledige gebied tussen Bovenhavenstraat en de Bovenhaven. 

In dit gebied staan de garage en de verpauperde villa, maar ook de vervallen directeurswoning en het geraamte van de voormalige glasfabriek. Daarnaast ligt nog een stuk grond braak. ,,De plannen voor de totale ontwikkeling van dit gebied liggen al klaar", weet wethouder Veldhoen. Door panden te slopen en op te knappen ontstaat de mogelijkheid tot de (ver)bouw van tientallen woningen.

Paupervilla

Onderwerp van discussie is nog steeds de toekomst van de paupervilla. Erfgoedontwikkelaar BOEi wil het pand restaureren. Maar moet daarvoor een akkoord sluiten met aannemer Mateboer. Die heeft al een overeenkomst met de gemeente om de bouwval te slopen en in historische stijl te herbouwen. De gesprekken lopen al weken. ,,Maar alle voorwaarden zijn nog niet uitonderhandeld", weet wethouder Veldhoen, namens de gemeente Kampen als huidige eigenaar van de villa.