Kampen zoekt naar mogelijkheden om zzp’ers door de crisis te helpen
Kampen studeert op mogelijkheden om inwoners die door de coronacrisis hun inkomen kwijtraken, te helpen. „We zijn met groepjes aan het werk, samen met de wethouders van werk en inkomen en van economie, om daarvoor met voorstellen te komen”, zegt burgemeester Bort Koelewijn. Eerder vandaag drong de VVD-fractie in de Kamper raad al aan op hulp voor zzp’ers.
Daarbij heeft de gemeente volgens Koelewijn aandacht voor zowel werkgevers als werknemers. „Wij staan open voor alle signalen die er komen om vervolgens te bekijken wat het betekent en wat we er aan kunnen doen. Elke vraag die binnenkomt wordt genoteerd en beantwoord”, aldus Koelewijn.
We moeten in deze situatie ook out of the box durven denken
In de eerste plaats is compensatie van verliezen van ondernemers of inkomen van kleine zelfstandigen een zaak van de rijksoverheid, erkent de Kamper burgemeester. „Maar we hebben honderden zzp’ers in onze gemeente. Dat zijn geen ondernemingen die een grote reserve hebben en zij willen ook graag eten. In deze heel bijzondere omstandigheden willen wij er ook voor hen zijn. Hoe, dat weten we nog niet. Daarvoor zoeken we ook contact met het Rijk. We moeten in deze situatie ook out of the box durven denken.”
Gewetensvol
Volgens Koelewijn worden in Kampen de landelijke richtlijnen goed opgevolgd. De burgemeester, die verantwoordelijk is voor veiligheid en openbare orde, heeft nog niet hoeven optreden. „Mijn indruk is dat mensen zich gewetensvol houden aan de afspraken. Er komt wel een noodverordening die het mogelijk maakt dwingend op te treden, maar dat is alleen voor eventuele uitwassen. De samenleving gaat op dit moment juist vaak verder dan wij voorschrijven.”
Veel vragen
Er komen wel veel vragen binnen bij de gemeente. Over hoe het moet met trouwerijen, begrafenissen, met bijeenkomsten met minder dan honderd mensen of over het aantal kinderen dat tegelijkertijd mag spelen op speelplaatsen. Koelewijn: „Ik merk dat er behoefte is aan een visie van de gemeente. Dat getal honderd is veel te veel een eigen leven gaan leiden. Het gaat er om dat je zo min mogelijk groepen mensen op zoekt. We doen een dringend beroep op mensen om hierin verantwoordelijkheid te nemen. De tijd dat er lacherig over gedaan kon worden, is nu wel voorbij.”
Dienstverlening
De dienstverlening door de gemeente gaat zoveel mogelijk door, ook al werken veel ambtenaren nu vanuit huis. Het stadhuis is nog gewoon open, al kun je er nu alleen nog maar op afspraak terecht. Wel wordt het aantal vergaderingen beperkt. Ook de gemeenteraad komt vooralsnog niet bijeen. Stukken worden zoveel mogelijk schriftelijk afgehandeld, of door telefonisch vergaderen. „We doen niet veel minder, we doen het wel anders”, vat Koelewijn de situatie samen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video1
Deze brandweerlieden redden mensen onder het puin vandaan: ‘Er komt veel risico bij kijken’
Een explosie, een pand stort in. Onder het puin zit een slachtoffer bekneld. Als de reguliere hulpdiensten iemand niet kunnen bevrijden, worden STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) van de brandweer ingeschakeld. Afgelopen maand gebeurde dat twee keer: na gasexplosies in Oldenzaal en Bilthoven. Een van de vijf landelijke teams heeft Zwolle als standplaats. Teamleiders Geoffrey Bos en Mike Haerlman geven een kijkje achter de schermen. -
PREMIUM2
Metaalbedrijf maakt narigheid op Kampereiland door felle brand goed met donatie
De hevige brand bij recyclingbedrijf Hoeben in Kampen zette in september de relatie van industrie en bewoners van Kampereiland wat op scherp. De metaalverwerker maakt nu een vriendschappelijk gebaar met een donatie aan de lokale gemeenschap. -
PREMIUM17
Ziekenhuizen zetten zich schrap voor coronagolf in het najaar: meer ic-bedden en verzuimbegeleiding
Ziekenhuizen zetten zich schrap voor een opleving van het coronavirus komend najaar. Isala in Zwolle heeft het aantal ic-bedden uitgebreid. Gelre ziekenhuizen denkt aan een aparte corona- of griepafdeling. Daarmee komen ze tegemoet aan de oproep van zorgminister Ernst Kuipers, die waarschuwt voor een najaarsgolf. -
PREMIUM
Gerrit dacht snel leefgeld voor Oekraïense te krijgen, maar stuitte op langzame procedures
Gerrit Bruijnes uit Kampen en de gevluchte Oekraïners die hij in zijn huis heeft opgevangen, halen opgelucht adem. Na tegen ‘een muur van ambtenarij’ aangelopen te zijn, krijgen ze het leefgeld voor de gevluchte Nataljia en Yanna. ,,Eindelijk heeft de gemeente de betaling van het leefgeld op de rit.’’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Nieuws gemist? Dode na woningbrand in Ermelo • Kroegbaas Danny heeft genoeg van ‘opgefokte tieners’
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?