Volledig scherm
Heleen van Royen bij de presentatie van haar 'Sexdagboek', waarin ze een jaar lang seks met haar vriend Bart (links) beschrijft. © ANP Kippa

Kamper boekhandel: ‘Sexdagboek Heleen van Royen wél bij ons te koop’

Schrijfster Heleen van Royen verbaast zich dat haar ‘Sexdagboek’ niet verkrijgbaar is bij boekhandel Bos in Kampen. ,,Een misverstand”, zegt eigenaresse Henriëtta Schutte. 

Van Royen schrijft in een tweet dat een vrouw de nodige moeite moet doen om haar nieuwe boek - kort samengevat: een jaar lang seks - te bestellen bij The Read Shop Bos in de Oudestraat. ‘Dat verkopen we niet, uit principe, mevrouw’, zou de eerste reactie van de verkoopster zijn geweest. Pas na aandringen van de klant werd het boek besteld. ‘Met grote tegenzin’, aldus Van Royen. Ze eindigt haar tweet met: ‘Nederland 2018’. 

Commotie

Het bericht leidt tot enige commotie op Twitter. Bijna 200 mensen hadden maandagmiddag de tweet geliket. Maar er zijn ook mensen die het voor Bos opnemen. ‘Stemmingmakerij over de rug van een boekhandel die in 2018 zelf keuzes maakt en er voor staat. #sneu’, schrijft Frank Herbrink. En ene Coco: ‘Dat noemen ze nou vrijheid van ondernemerschap’. Bernard Holtrop ziet de tweet als een marketingtruc van Van Royen. 

Quote

We verkopen het boek wel, maar het ligt niet in grote stapels in de winkel

Henriëtta Schutte, Eigenaresse The Read Shop Bos

Volgens Schutte ligt het in werkelijkheid wat genuanceerder. ,,Wij zijn een algemene boekhandel en in principe zijn alle boeken bij ons te bestellen. Heleen van Royen, maar ook de koran. De bewuste verkoopster heeft moeite met het boek van Van Royen, maar we verkopen het dus wel. Het ligt niet in grote stapels in de winkel, want er is niet veel vraag naar. Het is geen Harry Potter.”

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.