Het wrak van de IJsselkogge, dat in 2016 uit de IJssel bij Kampen werd gehaald, wordt op dit moment geconserveerd in Batavialand in Lelystad. In 2024 is de conservatie naar verwachting klaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Het wrak van de IJsselkogge, dat in 2016 uit de IJssel bij Kampen werd gehaald, wordt op dit moment geconserveerd in Batavialand in Lelystad. In 2024 is de conservatie naar verwachting klaar. © Hanne Koops

Kamper raad trekt portemonnee en verzekert daarmee een terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen

Het wrak van de IJsselkogge komt terug naar Kampen. De gemeenteraad besloot vanavond akkoord te gaan met een extra bijdrage van 1 miljoen euro bovenop de al toegezegde 500.000 euro. Met dat geld kan de kogge op de meest kale manier tentoongesteld worden in een zogenaamde ‘terugvaloptie’. Daarmee maken andere kapers op de kust, steden als Lelystad, Harderwijk of Deventer geen kans meer op de IJsselkogge.

  1. Kampen tikt met tegenzin 1 miljoen euro extra af voor IJsselkogge om kapers op de kust te weren
    PREMIUM

    Kampen tikt met tegenzin 1 miljoen euro extra af voor IJsselkog­ge om kapers op de kust te weren

    Dat de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen in het slechtste geval 1 miljoen euro meer gaat kosten dan was geraamd ligt de Kamper gemeenteraad zwaar op de maag. Toch lijkt een meerderheid bereid te zijn het extra geld op tafel te leggen, zodat voorkomen kan worden dat ‘kapers op de kust’ – Lelystad, Harderwijk of Deventer – er met het iconische scheepswrak vandoor gaan.