Johann van den Noort, enkele jaren geleden in Spakenburg, waar het historisch centrum door zijn beweegbare waterkering wordt beschermd.
Volledig scherm
PREMIUM
Johann van den Noort, enkele jaren geleden in Spakenburg, waar het historisch centrum door zijn beweegbare waterkering wordt beschermd. © Saskia Berdenis van Berlekom

Kamper uitvinder en kunstenaar Johann van den Noort (81) overleden: ‘Nederlandse Leonardo da Vinci’

Uitvinder, kunstenaar en autoverkoper Johann van den Noort uit Kampen is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Van den Noort werd onder meer bekend door de beweegbare waterkering, een uitvinding die hij deed in februari 1995, toen Kampen dreigde te overstromen en de genie was uitgerukt om de dijken met zandzakken te verhogen.

4 reacties

 • B.A. Endedyk

  2 maanden geleden
  Zo schandalig hoe indertijd zijn waterkering door het waterschap werd weggehoond! Fijne herinneringen aan een trouwe en lieve man.
 • Jan Diender

  2 maanden geleden
  Ik weet nog dat hij zich opwind over het feit dat hij in Kampen als amateurtje werd neergezet door Rijkswaterstraat over waterbeheersing, erg dankbaar dat ik hem hebt gekend.
 • g oostendorp

  2 maanden geleden
  EEN PROFEET WORDT NOOIT IN Z'N EIGEN LAND( C.Q. EIGEN STAD) GEEERD..
 • K. Kanis

  2 maanden geleden
  Alleen al door zijn aanwezigheid heeft Johann de wereld mooier gemaakt, 'Veelkleurig' !!! gelijk aan zijn schilderijen. Over de rest nog maar niet te spreken.
 1. Twee opvallende afwezigen op Wereld Muziek Concours, waar Cadenza Twello titel verdedigt
  PREMIUM

  Twee opvallende afwezigen op Wereld Muziek Concours, waar Cadenza Twello titel verdedigt

  Met het ontbreken van het Kamper Trompetterkorps en de percussiegroep van Soli Deo Gloria uit Ommen zijn er twee opvallende afwezigen komende zomer tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Maar er ontbreken meer grote namen, zoals harmonie St. Petrus & Paulus uit Wolder, in 2017 winnaar van de concertafdeling harmonie, de koningsklasse van het WMC. Het zich niet goed kunnen voorbereiden als gevolg van corona is de voornaamste reden.
 2. De ene rode Franse auto is de andere niet: jaren cel geëist tegen Zwolse broers voor steekpartij in Kampen
  PREMIUM
  video

  De ene rode Franse auto is de andere niet: jaren cel geëist tegen Zwolse broers voor steekpar­tij in Kampen

  Hun telefoons waren in Kampen. Ze appten elkaar over ‘chillen in Kampen’. En dan werd een 26-jarige man die avond ook nog eens neergestoken met een mes waarop DNA van een van beide broers zat. Maar hebben J.P. (22) en H.P. (27) uit Zwolle en Oldebroek de Kampenaar toegetakeld? Zelf zwijgen ze. Hun advocaten bepleiten onschuld. Opmerkelijk is de rol van kleine rode Franse auto’s.