Kampereiland moet zeker jaar langer wachten op veiligere dijk

videoIn de week dat zandzakken nodig zijn om het Kampereiland te beschermen tegen hoogwater, krijgen bewoners een bittere pil te verwerken. De vereiste dijkverbetering laat zeker een jaar langer op zich wachten door discussie over de financiering. Waterschap Drents Overijsselse Delta hoopt dat de stevigere dijken eind 2019 klaar zijn.

,,Hier word ik somber van", reageert Bert van der Kolk, voorzitter van Streekbelangen Kampereiland. ,,Zes jaar geleden was de situatie écht kritiek en deze week moesten weer zandzakken op de dijk. Het waterschap moet als de wiedeweerga aan de slag." Het waterschap begrijpt de emoties, zegt woordvoerder Klaas Jansen. ,,Wij willen ook sneller", bekent hij. ,,Maar we moeten kijken of het maatschappelijk verantwoord is om bepaalde bedragen uit te geven."

Norm

Over een afstand van tien kilometer voldoet de dijk om de buitenpolders niet aan de wettelijke norm. Elf boerderijen lopen gevaar bij storm vanuit het (noord)westen. Levens zijn niet in gevaar, maar als het fout gaat loopt de materiële schade in de miljoenen. Voor het versterken van de dijk was 4,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat werd verhoogd naar 8 miljoen euro. Nu is discussie tussen waterschap, gemeente Kampen en provincie Overijssel of de kosten tegen de baten opwegen. Jansen: ,,Om tot een alternatieve, gedegen en goedkopere oplossing te komen is extra onderzoek nodig en dat kost tijd."

Vrijwilligers

Voorlopig biedt de KEI-brigade uitkomst, stelt Jansen. Deze vrijwilligersgroep is opgericht om zandzakken te leggen als de situatie penibel wordt. Woensdag rukte de KEI-brigade voor het eerst uit om 10.000 zandzakken te leggen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Storm in Nederland. Op de Mandjeswaard/Kampereiland werd voor het eerst de KEI-brigade ingezet om de dijk te verstevigen met (metsel) zandzakken.Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 030118
Volledig scherm
Storm in Nederland. Op de Mandjeswaard/Kampereiland werd voor het eerst de KEI-brigade ingezet om de dijk te verstevigen met (metsel) zandzakken.Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 030118 © Foto Freddy Schinkel