Volledig scherm
ProRail maakte blunders op het spoortraject Zwolle-Kampen. © Foto Freddy Schinkel

'Kamperlijntje stopt pas over een jaar in Stadshagen', vreest wethouder Kampen

Het Kamperlijntje stopt mogelijk pas over een jaar voor het eerst op station Zwolle Stadshagen. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen deelde die vrees donderdagavond tijdens een politieke vergadering in Kampen.

,,ProRail denkt twee maanden nodig te hebben om een analyse te maken van het probleem en wat er moet gebeuren om het op te lossen. Daarna volgen technische onderzoeken en de uitvoering", aldus Veldhoen. ,,Mijn inschatting is dat we pas over een jaar in de situatie zijn, zoals we die eigenlijk komende week al willen hebben."

Bodem

Woensdag werd bekend dat station Zwolle Stadshagen voorlopig uit de nieuwe dienstregeling is gehaald. De bodem  van het deze zomer volledig vernieuwde tracé kan de hogere snelheid van de nieuwe trein niet aan. De trein blijft 100 kilometer per uur rijden. Om de aansluiting op station Zwolle te halen, kan de trein vanaf zondag niet stoppen in Stadshagen.

Schoolgaande jeugd

Volgens wethouder Gerrit Jan Veldhoen heeft deze strop vooral invloed op schoolgaande jeugd uit Kampen. Het idee was dat scholieren van het Deltion College in Stadshagen uitstappen. Daar zouden ze in een bus stappen, die hen naar de school brengt. Het voorkomt dat scholieren in de enorme ochtenddrukte op station Zwolle een plek moeten veroveren in een bus naar het Deltion College. Aan die situatie verandert voorlopig dus niets.

Reactie ProRail

ProRail-woordvoerder Aldert Baas kan niet bevestigen dat het een jaar gaat duren voordat station Stadshagen Zwolle in de dienstregeling wordt opgenomen. ,,Het is niet het moment om te speculeren over hoe lang het gaat duren. We gaan met man en macht alles onderzoeken. En we willen zo snel mogelijk Stadshagen in de dienstregeling opnemen."