Nikai Kroes
Volledig scherm
PREMIUM
Nikai Kroes © Album van de familie Kroes

Kanker velde Nikai (12) uit Kampen. Hij haalde alles uit het leven en dat doen zijn ouders ook

Nikai Kroes haalt alles uit het leven wat er in zit. Totdat een agressieve vorm van kanker hem velt. Zijn ouders Arjan en Marrie Kroes hebben Nikai4life opgericht, een half jaar na zijn dood. ,,Nikai zat nooit stil, dan kunnen wij dat toch ook niet doen?''

Rhabdoïde tumoren

Een zeldzame, zeer agressieve soort kinderkanker. Komt onder andere voor in hersenen en nieren, vooral bij jonge kinderen. Bij Nikai Kroes openbaarde die zich rond zijn nieren. De prognose voor kinderen met deze vorm van kanker is slecht. In de afgelopen jaren is weinig vooruitgang geboekt naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen rhabdoïde tumoren. Dit komt onder meer door gebrek aan adequate experimentele modelsystemen voor onderzoek en het testen van medicijnen.

Tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk staat Nikai 's nachts aan het bed van zijn ouders. Met buikpijn. Nikai heeft nooit buikpijn. Als hij de volgende ochtend niet wil skiën, ruiken zijn ouders onraad. Ze pakken hun boeltje bij elkaar en gaan naar huis, in IJsselmuiden. Het is 5 januari 2017.

  1. Opnieuw gesprek over hoofdpijndossier Tussenland IJsselmuiden
    PREMIUM

    Opnieuw gesprek over hoofdpijn­dos­sier Tussenland IJsselmui­den

    In een uiterste poging om het hoofpijndossier Tussenland eindelijk een keer te kunnen sluiten heeft wethouder Albert Holtland (ruimtelijke ordening) van de raad de opdracht gekregen nog eens op gesprek te gaan bij tuinder René Otten en veeboer Dirk-Jan van Pijkeren. Beide willen respectievelijk 11 en 12 woningen bouwen op hun bedrijfsterrein aan de Parallelweg in IJsselmuiden. Kampen wilde daar aan meewerken, maar zag al twee plannen sneuvelen bij de Raad van State.