Volledig scherm
Kees Vahl uit IJsselmuiden bij de boorput in het IJsselmuidens glastuindersgebied. De pijpen gaan twee kilometer diep de grond in. De ene pijp voert heet water aan voor het verwarmen van drie kassencomplexen een ervan is van Vahl, de andere pijp voert afgekoeld water terug. Archieffoto Freddy Schinkel © Schinkel

Kassa! Honderden miljoenen van het rijk naar deze regio

Kassa voor deze regio. Honderden partijen ontvangen voor zo'n 250 miljoen euro aan duurzaamheidssubsidie van het ministerie van Economische Zaken. Grote slokop zijn twee aardwarmteprojecten.

98,5 miljoen euro gaat naar de Aardwarmte Combinatie in Luttelgeest. Meerdere tuinders willen hun kassen verwarmen door middel van aardwarmte. Hiervoor moet een put worden geslagen die twee kilometer de aarde in gaat. De hoop is dat eind dit jaar wordt begonnen met boren. Alleen al het slaan van zo'n boorput kost 10 miljoen euro. De subsidie heeft een looptijd van vijftien jaar. 

Vernieuwd

Een aardwarmteproject dat al jaren loopt is in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Meerdere tuinders zijn op het netwerk aangesloten. De initiatiefnemers krijgen een nieuwe subsidie van ruim 26 miljoen euro. 

Zon

Beide projecten zijn een vreemde eend in de bijt in de subsidieregen van de Stimuleringsbijdrage Duurzame Energie. Het merendeel van de projecten in deze regio heeft te maken met zonne-energie. Het gaat soms om forse bedragen. Zo krijgt het zonnepark dat naast Koopman International in Emmeloord wordt aangelegd een rijksbijdrage van 7,7 miljoen euro. Ook krijgt MC Zuiderzee in Lelystad ruim 1 miljoen euro subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen.