Kerst in Oud Kampen kiest duidelijker voor theater, met vleugje kerst

VideoMeer theater en meer scheepvaart. Dat is de koers die Kerst in Oud Kampen nadrukkelijker gaat volgen. Want een puur kerstevenement, dat is het volgens de organisatie niet.

Gerrie Kragt zucht diep. ,,We vechten al jaren tegen het imago dat wij een Dickens-festival zijn", zegt de voorzitter van Kerst in Oud Kampen, dat op 22 en 23 december wordt gehouden. ,,Maar dat is in Deventer.” Artistiek leider Jan Liefting haakt in: ,,En wij zijn geen kopie.” 

Beide kennen de jaarlijks terugkerende vraag: Wat heeft dit met kerst te maken?  Als bezoekers een ronde hebben gemaakt door de sfeervolle binnenstad van Kampen, langs striphelden en sprookjesfiguren. ,,Kerst in Oud Kampen is theater, met een knipoog naar kerst", benadrukt Kragt. ,,De bezoeker mag het beleven als kerstevenement, maar wij organiseren het als theater.”

Quote

Kerst in Oud Kampen is theater met een knipoog naar kerst

Gerrie Kragt, Voorzitter

Symbolisch

De knusse sfeer, mystieke uitstraling en vele lichtobjecten blijven. Meest symbolisch voor de aangescherpte koers is het einde van de bescheiden kerstmarkt op de IJsselkade. Die maakt plaats voor een groot 3d-kunstwerk en kramen en optredens die verwijzen naar het nautische verleden van Kampen.

Het sluit beter aan bij het toeristisch profiel en moet de definitieve stap zijn naar een provinciale subsidie voor de twintigste editie van volgend jaar. Het gebrek aan Overijsselse steun zit diep bij de organisatie, getuige de snedige opmerkingen als het om geld gaat, het puzzelen met het beschikbare budget en het uitvoeren van plannen. ,,Het is een lokaal evenement met een regionale, misschien landelijke uitstraling dat over twee dagen 90.000 bezoekers trekt", aldus Kragt.

(Verhaal gaat verder onder foto) 

Presentatie van Kerst in Oud Kampenin de thuisbasis van Ventura aan de Noordweg. Met een act die terugkeert in de theaterstraat. Van links naar rechts organisatoren Jan Liefting, Gerrie Kragt en Emma Quilligan.
Volledig scherm
Presentatie van Kerst in Oud Kampenin de thuisbasis van Ventura aan de Noordweg. Met een act die terugkeert in de theaterstraat. Van links naar rechts organisatoren Jan Liefting, Gerrie Kragt en Emma Quilligan. © Freddy Schinkel

Om de banden met de provincie strakker aan te trekken is Emma Quilligan aangesteld als zakelijk directeur. Zij kent de weg naar subsidies als mede-organisator van het Bevrijdingsfestival in Zwolle. ,,De gesprekken gaan de goede kant op", zegt Quilligan.

Verrassen

Over twee weken borduurt Kerst in Oud Kampen voort op de basis die volgend jaar is gelegd. ,,Dingen die beter kunnen verbeteren we en er zijn een aantal nieuwe acts om bezoekers te verrassen", voorspelt Liefting. Extra aandacht is om de saaie delen van het parcours op te vullen, zoals het deel van de Oudestraat tussen Buitenhaven en Buitenkerk. 

,,Het wordt een theaterstraat", aldus Liefting. Ventura bedenkt, maakt en speelt dit jaar meer zelf geproduceerde acts tijdens Kerst in Oud Kampen. Daarvoor is meer tijd en ruimte, omdat het lesgeven is overgedragen aan Quintus. Liefting: ,,Tegenwoordig hebben we zoveel spullen dat onze uitvalsbasis aan de Noordweg te klein is.”

Kerst in Oud Kampen.
Volledig scherm
Kerst in Oud Kampen. © Freddy Schinkel