Zwemles
Volledig scherm
Zwemles © Thinkstock

Kind uit arm gezin eerder naar zwemles kost Kampen 10 mille

Het financieel helpen van ouders met een laag inkomen, zodat hun kind al met vijf jaar zwemles kan volgen, kost de gemeente Kampen 10.000 euro extra per jaar. Dat berekende het college van burgemeester en wethouders na een oproep van de gemeenteraad. Eerder beginnen met lessen betekent langer lessen en dus extra kosten.

Zwembaden zien vijf jaar als ideale leeftijd om met zwemles te starten. Ouders met een laag inkomen krijgen pas financiële steun van de gemeente als hun kind zes jaar oud is. De ouders betalen een eigen bijdrage van 300 euro. De overige kosten voor het behalen van het zwemdiploma krijgen zij vergoed vanuit het Zwemfonds Kampen. Een pakket zwemlessen om zwemdiploma's A en B te halen kost zo'n 800 euro per jaar.

Voor- en nadelen

Kampen Sociaal vindt dat de leeftijdsbarrière voor financiële hulp voor ouders geen reden moet zijn om hun kind niet naar zwemles te sturen. De voltallige gemeenteraad steunde een verzoek om de financiële gevolgen voor de gemeente in kaart te brengen. Uit onderzoek door de gemeente blijkt dat het verlagen van de leeftijdsgrens voor- en nadelen heeft. Dat kinderen eerder kunnen zwemmen, zorgt voor minder veiligheidsrisico's in een waterrijke gemeente als Kampen. 

Aan de andere kant is het voor jongere kinderen lastiger om de zwemslag aan te leren, waardoor de verwachting is dat zij een half jaar langer zwemles nodig hebben. Het gevolg is dat de prijs van een pakket zwemlessen stijgt van 800 naar 1.200 euro, en de kosten voor de gemeente stijgen van 500 naar 900 euro per kind.

Zomer

Kampen verwacht 75 aanvragen per jaar voor financiële hulp door het Zwemfonds. De gemeenteraad beslist nog voor de zomer of het de leeftijdsverlaging doorzet. Hierdoor weten ouders en zwembaden voor de start van het nieuwe seizoen waar zij aan toe zijn. De meerkosten kunnen gedekt worden uit een apart budget dat de gemeenteraad heeft of kan bij elkaar gesprokkeld worden in het armoedebeleid, stelt het college voor.