Knutselaar van Kampereiland laat zich niet op de kop zitten door hout of metaal

De heilige graal onder de monumenten in Kampen. Zo mag je de Bovenkerk wel noemen. Het meest markante bouwwerk van Kampen ontbrak nog in de miniaturencollectie van Joop Koers. Na dertig jaar en 350 schaalmodellen gaat het er toch van komen.

De kolossale mini-kerk staat nu nog in de werkplaats van Koers, op het erf van zijn boerderij op het weidse Kampereiland. Geduldig metselt Koers steentjes op een van de kerkmuren. Piepkleine stripjes van 2 bij 1 centimeter, stuk voor stuk met de hand gezaagd uit grote lappen dakleer. Zo'n 15.000 denkt Koers er nodig te hebben voor het megaproject waar hij jarenlang niet aan wilde, al klonk de roep om een miniatuur-Bovenkerk bijna dagelijks. Na een rondleiding door de kerk, geregeld door zijn kinderen, was Koers om. ,,Het moest er een keer van komen’’, luidt zijn simpele verklaring. 

 1. Schreeuwend tekort aan huisartsen in Kampen: inschrijven kan alleen nog tijdelijk
  PREMIUM

  Schreeu­wend tekort aan huisartsen in Kampen: inschrij­ven kan alleen nog tijdelijk

  De huisartsenpraktijken in Kampen barsten uit hun voegen. Wie zich nu als nieuwe inwoner inschrijft bij een huisarts, is alleen tijdelijk ingeschreven. Zodra er zich een nieuwe arts in Kampen vestigt, verhuizen de tijdelijk ingeschreven patiënten naar de nieuwe praktijk. Het is een van de gevolgen van het huisartsentekort dat niet alleen Kampen treft, maar ook nijpend is in Flevoland, Vechtdal en in de Achterhoek.
 2. GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla
  PREMIUM

  GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla

  De voorgenomen sloop van de monumentale stadsvilla aan de Bovenhavenstraat moet worden uitgesteld, nu blijkt dat de aanwijzing van het pand als gemeentelijk monument op ondeugdelijke gronden door burgemeester en wethouders van Kampen is afgewezen. Ook moet er eerst een visie voor de invulling van het hele gebied rond stadsvilla en voormalige glashandel worden gemaakt, voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. Dat vindt de raadfractie van GroenLinks, die hierover een reeks vragen en stellingen naar het college heeft gestuurd.