Koe naar top van Nieuwe Toren in Kampen: ‘Hijsen, hijsen!’

Vraag van presentatrice Astrid de Jong: is er iemand die het verhaal achter het koe hijsen in Kampen níet kent? Slechts twee mensen steken donderdagmorgen aarzelend een hand omhoog aan de voet van de Nieuwe Toren.   

Even later roepen ze ‘hijsen, hijsen!’ met de rest van het publiek terwijl ze een koe bij de toren omhoog getakeld zien worden - de traditionele opener van de Kamper Ui(t)dagen. De Jong, bekend als  ‘de Nachtzuster’ op Radio 1, heeft in de tussentijd uitgelegd waar deze traditie vandaan komt. Heeft te maken met de ‘niet zo snuggere Kampenaren’ die een koe bovenop de Nieuwe Toren wilden laten grazen. Daar groeide immers gras.

Quote

En zo werden Kampenaren weer gezien als domme mensen

Astrid de Jong, Presentatrice bij het koe hijsen

De koe overleefde de tocht naar boven niet. ,,En zo werden Kampenaren weer gezien als domme mensen’’, zegt De Jong. Toch heeft de stad er een publiekstrekker aan overgehouden, gaat ze door. ,,Elk jaar komen veel mensen kijken naar het hijs van een plastic koe.’’ Die overigens aan de toren blijft bungelen. Kampen heeft het laatste woord, wil ze maar zeggen.

‘Hey Koe’

De plaatselijke muzikant Gertjan van der Weerd zorgt donderdagmorgen voor een passende soundtrack. Hij zingt bijvoorbeeld ‘Hey koe’ (op de melodie van ‘Hey Jude’ van The Beatles) en ‘Gaat ze grazen (‘Is dit alles’ van Doe Maar). 

Volledig scherm
Bijna boven, de legendarische Kamper koe. © Pedro Sluiter Foto
  1. Vitens waarschuwt voor extreem waterverbruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’
    PREMIUM
    Video

    Vitens waarschuwt voor extreem waterver­bruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’

    Het zwembadje tot de nok vol, na het zonnen een koude douche en ’s avonds nog even met de tuinslang langs de planten. Het is op warme dagen allemaal vanzelfsprekend in Nederland. Maar hoe lang nog? Het waterverbruik stijgt ieder jaar, terwijl iedere druppel schoon drinkwater energie kost. Vitens trekt aan de bel vanwege extreem waterverbruik. De Stentor volgde op de productielocatie in Zwolle de weg die ons drinkwater aflegt.