Volledig scherm
PREMIUM
Het lichten van de IJsselkogge in 2016. Het wrak wordt momenteel geconserveerd in Lelystad. © Freddy Schinkel

Koggewerf wil nóg een kogge bouwen: ‘Nieuwe trekpleister voor Kampen’

De Koggewerf in Kampen heeft plannen om een tweede kogge bouwen. Een reconstructie van het schip dat momenteel in Lelystad wordt geconserveerd. Om de werf aantrekkelijk te houden voor publiek als de Kamper Kogge weer eens op reis is. 

,,We zijn er serieus mee bezig’’, zegt bestuurslid Ben Diender. ,,Het zou mooi zijn als we in drie tot vier jaar met de bouw kunnen beginnen. Dan hebben we er twee jaar later, zo lang duurt deze klus wel, een trekpleister bij in Kampen.’’ Als eerste stap wil de werf deskundigen uitnodigen op het gebied van financiën en de bouw van zo’n ‘oud’ schip om over de plannen te komen praten. ,,We hopen Europese subsidies binnen te halen en aanspraak te maken op andere fondsen’’, zegt Diender over dat eerste. 

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.