Volledig scherm
Koning Willem Alexander (hier op archiefbeeld in Heerde) opent op 14 maart het Reevediep, de bypass van de IJssel bij Kampen. © Henri van der Beek

Koning Willem-Alexander opent veelbesproken hoogwatergeul bij Kampen

Koning Willem-Alexander opent volgende maand het Reevediep bij Kampen. De zijtak van de IJssel is bedoeld om die rivier bij hoogwater te ontlasten. Met de oplevering van het Reevediep wordt het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta afgerond.

De koning opent op 14 maart de sluisdeuren, zodat de IJssel en ‘bypass’ het Reevediep met elkaar worden verbonden. Daarna bekijkt hij met zijn gevolg het gebied. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu is ook bij de opening aanwezig. Koningin Máxima komt niet naar Kampen. Zij was door de organisatie wel uitgenodigd.

Discussie

Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland. Door het Reevediep moet dat risico sterk worden verminderd.

De voorbereiding en de aanleg van de geul leverden veel stof tot discussie. Tegenstanders van de ‘bypass’ maakten zich zorgen om de bestaande natuur in het gebied en vochten het Reevediep meermaals aan bij rechtbanken en de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in het land. Twee jaar geleden was de kogel door de kerk en werd begonnen met de aanleg van de geul en de omringende dijken.

De aanleg van de geul is gecombineerd met de aanleg van nieuwe natuur, zoals rietmoerassen. Het Reevediep loopt tussen de IJssel en het Drontermeer.