Kunstprijs Kampen voor de ‘kaartenkar’ van de Stadsdichteres

Kunstenares, grafisch ontwerpster en stadsdichteres Brigitte Wolthuis heeft de tweejaarlijkse Kamper Kunstprijs gewonnen. De prijs werd woensdagavond uitgereikt in de Cellebroederspoort door cultuurwethouder Irma van der Sloot. 

De jury, onder voorzitterschap van Wim van der Beek, had deze keer gekozen voor een andere opzet dan de vorige keren. Niet zozeer werd een al bestaande kunstuiting gekozen, maar werden kandidaten uitgedaagd een kunstplan te bedenken om ‘in de openbare ruimte beelden communicatie te veroorzaken’. Interactie, publieksparticipatie en ook vandalismebestendigheid waren de elementen die de jury de deelnemers meegaf tijdens een informatiebijeenkomst in mei dit jaar. 

Bakfiets met laatjes

Het leverde vijf inzendingen op, variërend van een stadsatelier tot een stadstekenaar en dus ook de kaartenkar van Brigitte Wolthuis. Zij opperde het uiteindelijke winnende idee van een soort bakfiets met daarin laatjes waaruit bezoekers van de stad - na het inwerpen van een muntstuk - een al gefrankeerde poëtische kaart kunnen halen om die vervolgens te beschrijven en ook weer in diezelfde kar op de post te kunnen doen. 

,,Het heet; kaartje uit Kampen’', vertelt de winnares over die kar die zo te horen wel wat wegheeft van een soort automatiek. ,,Maar dan wel heel esthetisch.’' Want zowel de kaartjes als de kar moeten wel een mooie uitstraling krijgen vindt de dichteres én grafisch ontwerpster. ,,Vanuit mijn stadsdichtersschap wil ik graag mijn gedichten wat wijder verspreiden. Dat ze ook bij een breder publiek terechtkomen.”

Stalling voor kaartenkar

Hoe en wanneer de kar op de straat komt te staan is nog niet bekend, maar ook de jury van de Kamper Kunstprijs is daar wel benieuwd naar. ,,Veel zal afhangen van de uitwerking’', zo luidde de reactie van de jury van de prijs. Beduusd van het winnen van de prijs was Wolthuis wel, maar ze had al voorzichtig haar plannen laten doorschemeren aan de Kamper bibliotheekbaas Annette Schol die de Stadskazerne al aanbood als stalling voor de kaartenkar. 

Hoe die kaartenkar er precies uit komt te zien... Wolthuis heeft nog niet het exacte plaatje. ,,Metaal, hout... ik weet het nog niet. Maar ik ben wel effe van de straat ja.’' De Kamper Kunstprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgegeven, begonnen in 2010 werd de prijs met een waarde van vierduizend euro tweejaarlijks vergeven om het kunstklimaat in de stad te bevorderen.

Of de prijs, gezien de huidige bezuinigingen, wel in de huidige vorm blijft bestaan durft wethouder Irma van der Sloot te betwijfelen. ,,De prijs blijft sowieso wel, maar misschien dat we ‘m in frequentie wat minder vaak gaan uitreiken. Of dat het bedrag wat lager wordt, dat kan ook nog.’'

Volledig scherm
Uitreiking Kamper kunstprijs in de Cellebroederspoort aan Brigitte Wolthuis uit IJsselmuiden. Zeven projecten waren genomineerd. © Foto Freddy Schinkel