Volledig scherm
© Thinkstock

Lachgasbar populair in Kampen

KAMPEN - Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een onderzoek in naar de risico's van lachgas. Festival de Rubberboot en Café Fatih maken zich er niet zo druk om en hebben zelfs een echte lachgasbar.

Dat de partydrug steeds populairder wordt staat buiten kijf, volgens Rudy van den Brink van festival de Rubberboot. Voor één muntje (€2,50), kun je één ballonnetje kopen. Het ballonnetje wordt ter plekke gevuld met lachgas, waar je ongeveer een minuut lol van hebt. ,,Het duurt maar eventjes, maar we verkopen het veel’’, vertelt Van den Brink. ,,In de Randstad wordt het op elk festival gedaan, maar in de regio zijn wij geloof ik de enige.”

Oudestraat
Ook eigenaar Tedram Sadriani van café Fatih in de Oudestraat heeft een lachgasbarretje gehad. ,,Er is veel vraag naar, daarom hebben we het drie weken geleden geprobeerd. Het was geen groot succes, maar dat komt denk ik ook doordat weinig mensen het wisten. Toch krijg ik steeds de vraag of de bar weer terugkomt.”

Ballonnetjes
Sadriani weet nog niet of hij de bar met alle ballonnetjes weer terughaalt. ,,Het was eigenlijk eenmalig, maar wie weet. Café Fatih is wel heel klein, dus ik heb er niet veel ruimte voor.’’ Daarnaast denkt Sadriani dat veel jongeren gewoon thuis een ‘ballonnetje doen’. Festival de Rubberboot gaat sowieso door met de lachgasbarren. ,,Op onze festivals gaan we dat zeker doen, het loopt tenslotte goed.’’

Schadelijk
Beide ondernemers denken dat lachgas geen kwaad kan. De clubeigenaar ,,Ik heb het zelf ook een keer geprobeerd, ik werd alleen een beetje licht in mijn hoofd’’, vertelt Sadriani. Van den Brink is het daarmee eens. ,,Heel onschuldig hoor.’’ Mocht blijken dat lachgas wel schadelijk is, dan zal Sadriani geen lachgasbar meer neerzetten. ,,Als het echt schadelijk is en ze gaan het verbieden, dan stop ik er natuurlijk mee.”