Legale wietteelt in IJsselmuiden? Liever niet

videoLegale wietteelt in tuinbouwgebied De Koekoekspolder in IJsselmuiden? Het lijkt de SP wel wat. Als het nieuwe kabinet proefgemeenten zoekt, moet Kampen zich aanmelden. Tuinders twijfelen.

Volledig scherm
Luchtfoto van de Koekoekspolder. Rechts in beeld de Hagedoornweg. © Schinkel

,,Kampen ligt heel centraal in Nederland en we hebben in de Koekoekspolder nog veel ruimte om een dergelijk gewas te telen", vindt SP-fractievoorzitter Richard Boddeus. In de Kamper gemeenteraad opperde Gemeentebelang het idee al om de kavelverkoop te stimuleren. GroenLinks staat 'niet afwijzend' tegenover het voorstel. 

Paprikatelers

Maar hoe denken de telers in de Koekoekspolder over legale wietteelt? Wilbert van den Bosch en André Kaashoek, twee grote paprikatelers, reageren afhoudend. ,,Wiet kan werken als medicijn, maar het wordt snel geassocieerd met criminaliteit en illegaal gebruik", zegt Kaashoek. Van den Bosch denkt dat zijn afzet kan lijden onder een overstap naar (deels) legale wietteelt: ,,In het buitenland wordt anders naar wietteelt gekeken, ook al zou het hier legaal zijn." Kaashoek beaamt dat.

Wietparadijs

Daarnaast zitten beide tuinders niet te wachten op een mogelijk imago van De Koekoekspolder als wietparadijs. Wiet in een kas geeft Kaashoek geen prettig gevoel. ,,Met wietteelt treed je toch meer naar buiten, want de kas is een open iets waar je zo naar binnen kunt kijken." Van den Bosch legt uit: ,,Het risico van legale wietteelt in de Koekoekspolder is ook dat ik als bedrijf extra beveiliging nodig heb, want het trekt mogelijk criminelen het gebied in. Ik betwijfel of legale wietteelt in kassen gaat plaatsvinden."

Burgemeester Bort Koelewijn laat weten achter de proef met legale wietteelt te staan, maar De Koekoekspolder ongeschikt vindt: ,,In het gebied worden mooie, gezonde en duurzame producten geteeld. Legale wiet past daar niet tussen."

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!