Volledig scherm
Leon Nijmeijer uit IJsselmuiden kreeg vrijdagmiddag de bronzen medaille en getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Hij zag in september 2016 een oudere vrouw struikelen op de IJsselkade en in de rivier vallen. Hij twijfelde niet en sprong ook het water in. © Foto Freddy Schinkel

Leon (24) krijgt 2,5 jaar na heldendaad alsnog onderscheiding

Een held. Dat is Leon Nijmeijer (24) uit IJsselmuiden. Zonder twijfel sprong hij achter een oude vrouw aan die struikelde en in de IJssel bij Kampen viel. Vrijdag is Leon beloond met de bronzen medaille en het getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Een latertje, want de reddingspoging was al in september 2016. De twintiger werd pas enkele maanden geleden voorgedragen voor de onderscheiding. De naaste familie werd herinnerd aan het bestaan ervan, nadat eind vorig jaar een andere Kampenaar de medaille en het getuigschrift kreeg. Gelukkig voor Leon bleek een heldendaad niet te kunnen verjaren.

Nou ja, gelukkig. De IJsselmuidenaar is nuchter over zijn actie. Praat er het liefst niet over. Door zijn daad kwam hij 2,5 jaar geleden te laat bij de kapper. Een reden gaf hij niet. ,,Ik wil er niet over opscheppen", zei Leon destijds.