Volledig scherm
Els Hollemans durft niet meer over de N50 te rijden. Foto: Freddy Schinkel

Liever omrijden dan via 'doodenge' N50

KAMPEN - 'Iedere keer als een sirene klinkt, denk ik: 'Goh, er is ook weer iets op de N50 gebeurd", vertelt Els Hollemans uit Kampen. De foto's van het ongeval dat woensdag plaatsvond, maakten indruk op haar. "Heel heftig", omschrijft ze. "De N50 is al jaren een dodenweg. Járen geleden vond er een dodelijk ongeluk plaats en dat bleken onze overburen te zijn. De kinderen waren alleen thuis. Dan komen de gevaren van de weg écht dichtbij."

Na het meest recente ongeval klinkt wéér de noodkreet om de weg te verbreden en veiliger te maken. Ook geven automobilisten aan de Rijksweg liever te mijden, omdat ze er simpelweg niet meer overheen durven. Bianca Diender doet dat al jaren zo min mogelijk. "Er gebeuren veel ongelukken, ik voel me er niet altijd veilig. Moet ik naar Zwolle en is het een beetje druk, dan ga ik via de Zwolseweg en 's-Heerenbroek."

Het grote aantal ongelukken zorgt voor angst. Maar het wispelturige rijgedrag van anderen speelt net zo'n grote rol om de N50 te mijden. Hollemans: "Voor vreemden is de weg heel verwarrend: dan inhalen, dan invoegen, dan weer 70 kilometer per uur rijden." Diender: "Daar wil ik niet tussenzitten, want ik heb er geen grip op."

Tweebaans
Het is Mascha Heldoorn, die de weg vooral met mist mijdt: "Omdat ik de eventuele files en achteropkomend verkeer niet vertrouw. Heb vaak zat in de ankers moeten gaan." Dyanne heeft pas een half jaar haar rijbewijs en vindt de weg nu al 'doodeng'.

Net als veel andere N50-mijders geeft zij aan vooral het smalle stuk met tegemoetkomend verkeer bij Kampen te mijden. "Dan rijd ik via de Europa Allee en heb in ieder geval een stuk minder N50 te rijden."

Ook Colin Coule is duidelijk: "Het is een verschrikkelijke weg. Niet om de ongelukken, maar om mensen die niet uitkijken. Om ergernissen te besparen rijd ik om."

Wat kan de N50-mijders overhalen om de weg toch weer te gebruiken? Langere invoegstroken, stelt Hollemans. "Bij Kampen-Zuid heb ik meegemaakt dat anderen mij er niet tussen lieten en dus aan het eind vol op de rem moest. Levensgevaarlijk"

En wat anderen betreft hoeft het extra asfalt niet tot een paar honderd meter beperkt te blijven. Tweebaanswegen in beide richtingen, daar zijn Coule en Diender ook voorstander van. Risico's blijven uit, want inhalen wordt geen spoedklus meer voor de volgende betonbarrière of tegenligger. Diender: "Dan geef je iedereen de ruimte."