Volledig scherm
Bij de balgstuw in Kampen zijn kabels en haspels gestolen. © Facebook Politie Kampen

Loodzware buit bij diefstal naast balgstuw

Ciminelen hebben vannacht toegeslagen bij de Balgstuw in Kampen. Daar werden vier haspels met kabels weggenomen, met in totaal een gewicht van 2100 kilogram. De schade loopt in de duizenden euro’s.

De kabels en haspels zijn van energiebedrijf Engie en Rijkswaterstaat. Ze lagen vlakbij de balgstuw in een beveiligde container. Volgens Michael Verheul van Engie is die container opengebroken. ,,Een camera heeft dat vastgelegd. Die beelden hebben we aan de politie gegeven.” De kabels moesten oudere exemplaren vervangen. ,,Die werkzaamheden lopen nu vertraging op.”

Zowel Rijkswaterstaat als Engie benadrukt dat de balgstuw nog gewoon werkt. De daders moeten met een voertuig gekomen zijn, vermoedt Verheul. ,,Want dit gewicht neem je niet achterop de fiets mee… Het gaat om polsdikke kabels.” De gedupeerden hebben aangifte gedaan en de politie Kampen zoekt getuigen. 

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.