Volledig scherm
PREMIUM
Inloop en informatiedag in 2017 voor mogelijke nieuwe bypassbewoners bij het Reevediep (Reevedorp) bij Kampen. Virtueel kunnen zij in het toekomstige dorp kijken. © Freddy Schinkel

Loop mee door bypassdorp Reeve (in 2028!) bij Kampen

Hoe ziet het toekomstige dorp Reeve eruit? De Stentor maakte in 2014 een virtuele wandeling door het bypassdorp bij Kampen. Ga nog een keer mee naar 2028!

,,Pas op!”, roept een tiener op een net iets te grote zeilboot. Het is lekker weer en dat heeft heel wat recreanten naar het Reevediep getrokken. Eenmaal door de smalle, kale schutsluis valt het nog niet mee om ons motorbootje naar één van de haventjes bij het dorp te manoeuvreren. Bertus staat al te zwaaien. Hij was in 2018 een van de eerste bewoners van het dorp en is vandaag de gids.

Onwerkelijk

Het geeft een bijzonder gevoel, zo hoog boven de rest van de wereld. Achter het station is de toren van de Bovenkerk in de Kamper binnenstad goed te zien. Bijna onwerkelijk is de gedachte dat hier jaren geleden nog een stel koeien liep te grazen. ,,Machtig mooi hè”, zegt Bertus met onvervalst Kamper accent. 

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.