Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette.
Volledig scherm
PREMIUM
Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette. © Foto Freddy Schinkel / Inzet: SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief

Maakt oorlogsheld die grote rol speelde in bevrijding van Kampen zijn grote eerbetoon nog mee?

Het was al de vraag of de nu 93-jarige oorlogsheld Warner Pap 17 april 2021 zou halen, de dag waarop Kampen 76 jaar geleden bevrijd werd. Dat is gelukt, maar het plan om de bevrijding - waar Pap een belangrijke rol in vertolkte - na te spelen gaat weer niet door. Corona gooit, net als vorig jaar, roet in het eten. ,,Jammer, maar het is wat het is’’, vindt Pap.

 1. Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheidsboom’ Anne Frank in Kampen
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheids­boom’ Anne Frank in Kampen

  De ene Anne hield een spreekbeurt over Anne Frank, de ander leest haar dagboek. Niet zo gek dus dat Anne Sleurink (11) en Anne Kater (11) op de Kamper bevrijdingsdag vanochtend symbolisch een Anne Frankboom in de grond mochten zetten. De kastanje is een nazaat van de boom waar het Joodse meisje in de Tweede Wereldoorlog door het zolderraam op uitkeek. ,,We planten letterlijk een stukje geschiedenis.’’
 2. Bedenker: Stadsbus met vrijwilligers nog steeds een goede optie voor Kampen
  PREMIUM

  Bedenker: Stadsbus met vrijwilli­gers nog steeds een goede optie voor Kampen

  Het idee om de stadsbusdienst in Kampen deels met vrijwilligers uit te voeren als een buurtbusproject zou nog steeds een goede oplossing zijn voor het gebrekkige openbaar vervoer in de stad. Dat vindt Roy Dekker, een van de bedenkers van het plan uit 2018, dat door de gemeente nu opnieuw onder de aandacht van de provincie wordt gebracht. „Juist nu is het weer actueel, want het sluit goed aan bij wat de provincie nu nodig heeft.”
 1. Video van de Dag | Zit er ineens een alligator bij je voordeur... ‘Ga weg daar!’ ‘Ik heb een geweer’
  Play

  Video van de Dag | Zit er ineens een alligator bij je voordeur... ‘Ga weg daar!’ ‘Ik heb een geweer’

  5 mei
 2. Say yes to de bruidsjurken bij de kringloop: gloednieuw voor een prikkie
  Play

  Say yes to de bruidsjur­ken bij de kringloop: gloednieuw voor een prikkie