Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette.
Volledig scherm
PREMIUM
Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette. © Foto Freddy Schinkel / Inzet: SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief

Maakt oorlogsheld die grote rol speelde in bevrijding van Kampen zijn grote eerbetoon nog mee?

Het was al de vraag of de nu 93-jarige oorlogsheld Warner Pap 17 april 2021 zou halen, de dag waarop Kampen 76 jaar geleden bevrijd werd. Dat is gelukt, maar het plan om de bevrijding - waar Pap een belangrijke rol in vertolkte - na te spelen gaat weer niet door. Corona gooit, net als vorig jaar, roet in het eten. ,,Jammer, maar het is wat het is’’, vindt Pap.

 1. Deze brandweerlieden redden mensen onder het puin vandaan: ‘Er komt veel risico bij kijken’
  PREMIUM
  met video
  1

  Deze brandweer­lie­den redden mensen onder het puin vandaan: ‘Er komt veel risico bij kijken’

  Een explosie, een pand stort in. Onder het puin zit een slachtoffer bekneld. Als de reguliere hulpdiensten iemand niet kunnen bevrijden, worden STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) van de brandweer ingeschakeld. Afgelopen maand gebeurde dat twee keer: na gasexplosies in Oldenzaal en Bilthoven. Een van de vijf landelijke teams heeft Zwolle als standplaats. Teamleiders Geoffrey Bos en Mike Haerlman geven een kijkje achter de schermen.
 2. Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheidsboom’ Anne Frank in Kampen
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheids­boom’ Anne Frank in Kampen

  De ene Anne hield een spreekbeurt over Anne Frank, de ander leest haar dagboek. Niet zo gek dus dat Anne Sleurink (11) en Anne Kater (11) op de Kamper bevrijdingsdag vanochtend symbolisch een Anne Frankboom in de grond mochten zetten. De kastanje is een nazaat van de boom waar het Joodse meisje in de Tweede Wereldoorlog door het zolderraam op uitkeek. ,,We planten letterlijk een stukje geschiedenis.’’