Volledig scherm
Boswachter Egbert Beens trof dinsdagochtend een dode otter aan op de N765 bij de sluis bij het Ganzendiep. © Egbert Beens

Maat vol voor boswachter na zoveelste doodgereden otter

Egbert Beens roept op tot meer tunnels en looprichels om otters van de ene naar de andere plas te laten oversteken. De boswachter van onder meer de Weerribben is het grote aantal doodgereden otters beu. Na een nieuwe aanrijding bij de sluis bij het Ganzendiep bij Kampen wil Beens om de tafel met de provincie.

,,Dit is zo jammer. Alweer de zoveelste keer de laatste tijd.” Egbert Beens stopt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken nadat hij dinsdagochtend een dode otter aantrof bij de sluis bij het Ganzendiep bij Kampen. De boswachter van Staatsbosbeheer ziet een stijging in het aantal aangereden otters en wil met onder meer de provincie om de tafel om te kijken naar oplossingen.

Nieuwe aanwas

,,Tientallen otters worden de laatste tijd van de weg gereden. Exacte cijfers zijn er niet, maar landelijk zie je dat er de laatste maanden veel otters worden aangereden. Een derde wordt aangereden. Van de nieuwe aanwas van otters blijft er daardoor weinig over.”

Beens roept provincies in Nederland daarom op stil te staan bij oversteekpassages voor otters bij de aanleg van wegen en sluizen. ,,De enige manier om over te steken voor otters is op dit moment vaak over de weg. Een tunnel of een looprichel vlak boven het water is meestal al genoeg. Maar daar wordt te weinig over nagedacht. Dan moeten er in een later stadium oplossingen komen. Het is pappen en nathouden.”

Oversteek

Ook bij de sluis bij Ganzendiep ontbreekt volgens Beens een veilige oversteek voor otters. ,, Bij Ganzendiep zou een aanpassing moeten komen. Otters willen van Ganzendiep naar de IJssel en moeten daarvoor over de weg. Het gaat er vaker mis. Ik ga zelf het initiatief nemen om betrokken partijen met elkaar om de tafel te krijgen. Er moet iets gebeuren als we het aantal doodgereden otters landelijk gezien willen verminderen.''