Volledig scherm
Op het Van Heutszplein in Kampen heeft vanmiddag rond 13.30 uur een steekpartij plaatsgevonden. Een persoon raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. © Foto Freddy Schinkel

Man zit met bebloed hoofd op bankje: centrum Kampen uren op slot na steekpartij

Een groot deel van het onderstroomse deel van de Oudestraat in Kampen is vanmiddag langere tijd afgezet geweest in verband met het politieonderzoek naar een steekpartij. Ook horecazaken waren daardoor onbereikbaar.

Rond twee uur kwamen de eerste meldingen van de steekpartij rondom het Van Heutszplein. Het slachtoffer zou rond die tijd op een bankje op dat plein hebben gezeten met zijn hoofd onder het bloed.

Een ambulance haalt de man op, niet lang daarna valt de politie een huis aan de Oudestraat binnen. ,,Politie, maak u bekend!’’ schalt het door het pand.

Snel rouleren

Een paar buren weten te vertellen dat er in het pand pal tegenover het Chinese restaurant een aantal appartementen zitten, met veel verschillende bewoners die snel rouleren. Maar ondanks de politie-inval is er niets te zien; er lijkt niemand thuis, en van de steekpartij is ook niets te zien.

Hoewel, wie goed kijkt ziet vlakbij de gevel van bloembinderij Vrooland een paar bloedspetters op de Oudestraat liggen. Van het incident zelf heeft niemand iets gezien, maar wel gehoord; een heleboel geschreeuw en de politie die roept ‘staan blijven!’

Dat blijkt te zijn geweest ter hoogte van de Burgwal, waar kort na het incident twee mensen zouden zijn aangehouden die mogelijk iets met de zaak te maken zouden hebben. De stegen rondom het Van Heutszplein worden al snel afgezet, waarbij de politie zich vooral lijkt te richten op de Karper-steeg. Daar wordt minutieus gezocht naar ‘iets’, waarbij zelfs de fietstassen van de geparkeerde fietsen worden doorzocht.

Quote

Hoe lang duurt het nog? Ik krijg rond half vijf een groep eters

Richard Rosink van De Vier Jaargetijden

Ook op het Van Heutszplein wordt gezocht, onder meer rondom en onder de hier geparkeerde auto’s. Ook winkels en horecagelegenheden rondom het Van Heutszplein krijgen te maken met de afzetting, zo was de bibliotheek tijdelijk ook niet bereikbaar in de Stadskazerne.

Het kan uren duren

Een paar uur na het incident beginnen sommige horeca-ondernemers zich dan ook zorgen te maken over de toegankelijkheid van hun zaak. ,,Ik krijg rond half vijf een groep eters’’, meldt Richard Rosink van De Vier Jaargetijden zich rond kwart over drie bij de politieafzetting. De dienstdoende agent zegt dan te verwachten dat de afzetting nog wel enkele uren kan duren. De afzetting heeft dan ook al z’n voordeel bewezen voor de Kamper horeca; op het Van Heutszplein zitten rond die tijd ook al de eerste gasten voor de vrijdagmiddagborrel op het terras van de Stomme van Campen. Ze gaan vrolijk in discussie met de agent bij de afzetting of ze nou wel of niet moeten betalen voor het parkeren op het plein – want ook de parkeerautomaat staat achter de afzetting.

In verband met de steekpartij heeft de politie twee personen aangehouden.

Volledig scherm
© Foto Freddy Schinkel

Almere College waarschuwt ouders

Een aantal leerlingen van het Almere College kreeg gistermiddag onbedoeld een lesje politiewerk in de praktijk door het steekincident op het Van Heutszplein.

De leerlingen waren op weg naar de bibliotheek voor een ‘leerzame middag’ toen ze werden geconfronteerd met de gevolgen van de steekpartij. Niet zozeer met het incident zelf, maar wel met de nasleep – dus de gewapende agenten en mensen die geboeid werden afgevoerd.

Reden voor het Almere College om de ouders van de leerlingen op de hoogte te brengen van het gebeuren, omdat het een ‘behoorlijke impact’ kan hebben aldus de schoolleiding.

Na het incident werden de leerlingen naar huis gestuurd, als ze weer op school zijn zal er nog de nodige aandacht worden geschonken aan de nasleep zo laat de schoolleiding weten.