Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Meer plek dan verwacht op begraafplaats IJsselmuiden

IJsselmuiden heeft voorlopig geen nieuwe begraafplaats nodig. Tot zeker 2040 zijn op begraafplaats De Zandberg voldoende vrije graven om in te spelen op het toenemende aantal sterfgevallen. Dat is tien jaar langer dan eerder werd verwacht.

De conclusie trekt de gemeente Kampen op basis van een nieuwe prognose door adviesbureau DHV. In 2008 was de vrees dat De Zandberg in 2020 vol zou zijn en voor IJsselmuiden een nieuwe begraafplaats nodig had. Aan DHV werd destijds gevraagd om via een berekening te controleren over het vermoeden klopte. Nee, was het antwoord. Volgens het adviesbureau zou De Zandberg in 2030 vol zijn. Vanaf dat jaar zouden jaarlijks meer graven nodig zijn dan dat er zouden vrijkomen door. Tot 2050 zou een tekort zijn van 400 graven, berekende DHV. 

Onlangs heeft DHV een nieuwe berekening uitgevoerd. Het resultaat is dat het adviesbureau verwacht dat De Zandberg in 2040 vol is, tien jaar later dan eerder werd verwacht. Zo heeft de begraafplaats op dit moment 1.500 vrije graven. Dat zijn er 700 meer dan verwacht. Dit aantal zou voldoende moeten zijn om zeker tot 2040 overledenen te kunnen begraven in IJsselmuiden. Het tekort aan graven tussen 2040 en 2050 is niet berekend.