Volledig scherm
De Zuiderzeehaven met rechts Hoeben. © Foto Freddy Schinkel

Milieu-inspectie na reeks dwangsommen: ‘Scheepssloperij Hoeben uit Kampen heeft harde aanpak nodig’

De Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT) vindt dat scheepssloperij Hoeben in Kampen een hardere aanpak nodig heeft dan andere bedrijven, zo bleek maandag tijdens een aantal rechtszaken in Den Haag.

,,Want Hoeben is soms wat hardleers’’, zei een ILT-inspecteur tijdens de zitting bij de Raad van State. Daar streed Hoeben RDM BV tegen een reeks dwangsommen van maximaal 250.000 euro. Die had het ministerie van infrastructuur en waterstaat namens het ILT opgelegd aan Hoeben.

Bureaucratische rompslomp 

 Één van de dwangsommen was opgelegd voor het invoeren van een wrakkige duwbak -Samba- uit België, zonder dat het papierwerk en vergunningen in orde waren. Hoeben vond al die bureaucratische rompslomp niet nodig. Hij zei de duwbak te willen opkalefateren en opnieuw als duwbak te willen verkopen. Want alleen de im- of export van sloopschepen hoef je bij de ILT te melden. 

,,Onzin’’, zei de ILT-inspecteur tijdens de rechtszitting in Den Haag. ,,De duwbak was er zo slecht aan toe dat hij tijdens het vervoer over water al bijna van ellende in tweeën brak. Toen de Samba op de wal lag zagen we dat de bodem volledig verrot was. Het was gewoon een gevalletje afval. Van een medewerker van het sloopbedrijf hebben we later nog gehoord dat die Samba een kat in de zak bleek. In plaats van een zware ijzeren bodem had de Samba een houten bodem met wat lichte metalen platen erop, dus niet veel schrootwaarde’’, aldus de ILT-inspecteur. 

Hardleers

De Raad van State vroeg waarom de ILT in alle gevallen direct een dwangsom aan Hoeben heeft opgelegd. Immers, in drie gevallen werd de dwangsom uiteindelijk weer ingetrokken. De ILT-woordvoerders legden uit dat Hoeben nogal een verleden van dwangsomprocedures achter de rug heeft en als hardleers bekend staat. ,,Als een bedrijf zich aan de regels houdt en een keer iets niet goed doet, krijgt het een waarschuwing. Maar Hoeben is nogal hardleers. Je zou toch denken dat het sloopbedrijf na al die rechtszaken en procedures toch wel een keer de afvalreglementen goed gelezen heeft.’’

 Uitspraak volgt over enkele weken..