Miljoenenprijs Postcodeloterij valt in Kampen

update & videoFeest voor de inwoners van Kampen die loten hebben van de Postcodeloterij. Althans, voor degenen die wijkcode 8265 hebben. Daar viel vandaag namelijk de Kanjerprijs van twee miljoen euro. Deelnemers in de straat Tosca mogen zich helemaal rijk rekenen; zij verdelen de helft van het megabedrag. 

Maar liefst twee miljoen euro verdeelde de Postcodeloterij woensdag in de Kamper wijk De Maten; één miljoen voor de lotenhouders in het hele postcodegebied 8265 en één miljoen onder de lotenhouders in de Tosca. In die straat wonen 15 lotenhouders; 13 daarvan gingen naar huis met een cheque van 58.823 euro, twee adressen kregen zelfs een cheque van 117.674 euro.

Volledig scherm
De kanjerprijs van de Postcodeloterij is in Kampen gevallen. © Foto Freddy Schinkel

In de regen

De vijftien hoofdprijswinnaars kregen hun cheque woensdagmiddag overhandigd in een live-uitzending op Facebook, waarvoor ze werden gevraagd om zich op het grasveldje in hun straat te verzamelen. En dat doen ze uiteraard maar wat graag; ietwat gespannen, giechelend en vooral benieuwd naar wat voor cheque ze straks in handen gedrukt krijgen. Het productieteam van de Postcodeloterij deelt Postcodeloterij-paraplu's uit tegen de hardnekkige regen, en om precies tien over twaalf stapt presentator Gaston Starreveld uit de Postcodeloterij-bus met z’n beroemde ‘goeiemiddag Kampen!’. 

Volledig scherm
Gaston komt aan bij de winnaars in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Na een korte introductie over de ‘stad die aanschurkt tegen de IJssel’ voegt hij zich bij de winnaars en roept hij voor het eerst het bedrag dat er over de wijk wordt verdeeld; twee miljoen euro. Dat zorgt voor een paar kreten onder de paraplu's achter de camera; zoveel was niet verwacht. 

‘Niet spieken’

Terwijl even verderop nog een resterende deelnemer uit huis wordt gehaald door de presentator, worden de cheques in de goudkleurige enveloppen alvast uitgereikt door het productieteam. ,,Niet spieken’’, klinkt het streng. Als even later de camera en Gaston weer draaien, worden de cheques onthuld en klinkt het gejuich. Eén prijswinnaar laat zich van zijn nuchtere, Kamper kant zien als het productieteam van de loterij de gouden enveloppen weer inneemt. ,,Wacht even, misschien zit er nog een cheque in...’’. 

Quote

We gingen heel voorzich­tig uit van vijftigdui­zend. Maar toen was het meer dan het dubbele...

Gea Sipsma, winnaar
Volledig scherm
© Wim Schluter

Het echtpaar Rene en Gea Sipsma is één van de hoofdprijswinnaars; met een levensgrote kartonnen cheque van 117.647 euro staat het echtpaar ietwat beduusd op het grasveldje in hun straat. Voorzichtig had het stel wel zitten rekenen, moet mevrouw Sipsma bekennen. ,,Er gingen verhalen rond van 12.500 euro per lot, wij hebben twee loten en een verdubbelaar. We gingen heel voorzichtig uit van vijftigduizend. Maar toen was het meer dan het dubbele...’’. 

Meneer Sipsma heeft al wel een mooie bestemming. ,,Een mooie reis naar Canada en Amerika, daar zijn we al eens eerder geweest. Gigantisch mooi.’’ Echtgenote Gea kijkt nog eens vol ongeloof op de kartonnen cheque. ,,Er zijn misschien nog wel meer dingen die we kunnen gaan doen. Maar daar gaan we nog eens rustig over nadenken.’’