Volledig scherm
© ANP

Minister heft vervoersverbod op na vogelgriep Kamperveen

Pluimvee mag vanaf vrijdag weer naar buiten Het vervoersverbod en de ophokplicht zijn opgeheven na uitbraken van vogelgriep in Kamperveen en Biddinghuizen. Dat maakte minister Schouten (Landbouw) vandaag bekend.

Het verbod in een straal van 10 kilometer rondom Kamperveen werd een maand geleden ingesteld. Bij een eendenbedrijf op Kamperveen werd vogelgriep ontdekt. Het vervoersverbod gold voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Ophokplicht

Morgen geldt in heel Nederland geen ophok- en afschermplicht meer. Minister Schouten trekt deze maatregel tegen de verspreiding van vogelgriep in. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. Deze maatregelen waren al opgeheven in Twente, de Achterhoek en het zuiden van Nederland.

De ophokplicht was ruim drie maanden van kracht. Begin december werd vogelgriep ontdekt bij een bedrijf in Biddinghuizen en bij dode vogels in de omgeving van de Veluwe randmeren. Landelijk blijven de strenge hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden wel van kracht.