Volledig scherm
Parkeergarage Buitenhaven in Kampen, die vanwege bodemvervuiling anderhalf jaar later dan gepland open ging. © Foto Freddy Schinkel

Ministerie SWZ: Kampen had beter inzicht moeten bieden in werken in vieze grond garage Buitenhaven

De gemeente Kampen had beter inzicht moeten bieden in het werken in de verontreinigde grond van parkeergarage Buitenhaven en overtrad bij de werkzaamheden de arbo-wet. Dat stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) in een reactie op een bezwaar dat het Kamper college had aangetekend bij het ministerie. Het Kamper college bestrijdt de verwijten en beraadt zich op vergvolgstappen.

De gemeente maakte in de zomer van  2017 bezwaar tegen enkele conclusies die de Inspectie van SWZ trok nadat drie heiers eind 2016 ziek werden tijdens het werken aan de parkeergarage. Kampen werd gedeeltelijk door het ministerie in het gelijk gesteld. Zij is er niet verantwoordelijk voor dat het vervolg van de werkzaamheden veilig gebeurt, iets dat wel door de Inspectie van SWZ werd geconcludeerd.

Fors duurder

De garage was door de vervuiling van de bodem veel later klaar dan was gepland. In plaats van in juni 2017 ging de parkeergarage eind december vorig jaar pas open. Tevens was het project fors duurder dan was begroot: 5,1 miljoen euro in plaats van 3,2 miljoen. Hoofdaannemer Hegeman claimt nog euro van de gemeente Kampen.