Volledig scherm
Het azc in Dronten. © Foto Freddy Schinkel

Ministerie vindt database criminele asielzoekers ‘niet nodig’

Een speciale database om criminele asielzoekers goed te kunnen volgen, zoals de politie Kampen voorstelde, is volgens het Ministerie van Justitie op dit moment onnodig. De huidige systemen om informatie over raddraaiers uit te wisselen, moeten volgens het ministerie eerst volledig benut worden.

De politie Kampen pleitte onlangs voor een volgsysteem voor stelende bewoners van het azc. Dit na een reeks van diefstallen in de Hanzestad die worden toegeschreven aan bewoners van het nabijgelegen azc in Dronten. Het korps probeert dossiers bij te houden van mensen die over de schreef gaan, maar als die van opvanglocatie wisselen – iets wat volgens de politie veelvuldig gebeurt – dan raken ze uit beeld. Verschillende politieke partijen en burgemeester Bort Koelewijn van Kampen spraken steun uit voor het plan.

Beter communiceren 

Het Ministerie van Justitie reageert nu voor het eerst bij monde van woordvoerder Lennart Wegewijs. ,,Voordat een heel nieuw systeem wordt opgetuigd, is het allereerst van belang dat reeds bestaande structuren ten volle worden benut om belangrijke informatie uit te wisselen”, stelt hij. Zo zouden politie, justitie en gemeenten nog beter moeten communiceren. Datzelfde geldt voor het overleg tussen instanties die er voor moeten zorgen dat een uitgeprocedeerde asielzoeker terug kan keren.

Winst

Is het dan nu niet goed geregeld? Wegewijs wil niet erkennen dat dit overleg nu niet goed gebeurt. ,,Maar er valt zeker winst te behalen. We moeten eerst deze handvatten benutten, voordat we een database gaan optuigen.” Burgemeester Koelewijn begrijpt deze reactie, maar benadrukt dat de gemeente Kampen binnenkort een schriftelijk pleidooi naar het ministerie stuurt voor een landelijk volgsysteem voor criminele asielzoekers. ,,Het is niet het een of het ander, maar het een én het ander.” Volgens Koelewijn is het ‘winst’ voor staatssecretaris Harbers om te weten welke gedachten er zijn om wat aan de overlast te doen.

Om de communicatie tussen alle betrokken instanties te verbeteren, heeft het ministerie onlangs een speciale kaart gemaakt, die gratis de downloaden is bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,Hierin wordt voor alle betrokken op een overzichtelijke wijze samengevat welke maatregelen en middelen beschikbaar zijn om overlastgevers aan te pakken.” De kaart is gemaakt na klachten van burgemeesters van gemeenten die een opvang herbergen of last hebben van criminele asielzoekers, zoals die in Kampen, Ter Apel, Weert en Rotterdam.

Volgens het ministerie worden er nu wel degelijk dossiers over criminele en overlastgevende asielzoekers uitgewisseld door politie, justitie en gemeenten. ,,Die informatie moet gewoon gedeeld worden.” De politie Kampen weersprak dat eerder. ,,Als een asielzoeker van opvangcentrum wisselt, krijgen wij daar niets over te horen en kunnen we dus ook ons dossier niet doorspelen naar collega’s van een ander korps.”

Lezers reageren op de Facebook-pagina van de Stentor op dit verhaal. ‘Het ministerie bevindt zich zeker niet in Kampen of Ter Apel?', merkt een lezer op. Reageer ook:

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Parkeergarage in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden
    PREMIUM

    Parkeerga­ra­ge in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden

    Langdurige afsluiting van de splinternieuwe parkeergarage Buitenhaven als gevolg lekkages was mogelijk helemaal niet nodig geweest als Kampen de garage gewoon volgens bestek had laten bouwen. Begin 2018 besloot de gemeente uit zuinigheid het aanbrengen van een waterdichte coating uit het bestek te schrappen. Precies dat wordt nu gepresenteerd als de oplossing om aan alle problemen een einde te maken.