Volledig scherm
Erik en Mieke Pieck uit Kampen. In juli 2000 werd hun dochter en zus Maartje op brute wijze verkracht en vermoord. © Foto Freddy Schinkel

Moordenaar Maartje Pieck uit Kampen komt vrij

De moordenaar en verkrachter van Maartje Pieck uit Kampen komt vrij. De 55-jarige Jan H. hoeft niet langer verpleegd te worden in een tbs-kliniek. Dat heeft de rechter van de Zwolse rechtbank zojuist besloten.

Wel moet Jan H. aan strenge eisen van de Reclassering voldoen, vindt de rechter. Zo mag hij niet in de gemeente Kampen komen en geen alcohol drinken. H. was zelf vanmiddag niet aanwezig bij de rechtszaak waarin de rechter uitspraak deed over al dan niet voortzetten van zijn tbs-behandeling. Ook de familie Pieck was niet aanwezig. 

Elf jaar tbs

De moordenaar heeft elf jaar in de tbs-kliniek gezeten. Zowel justitie, de advocaat van H., als de kliniek en de Reclassering  vinden dat de tbs voorwaardelijk beëindigd kan worden. De tbs stopt officieel nog niet, maar praktisch gezien wel; de verpleging houdt dan op. 

De reclassering heeft daarvoor wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet H. zijn urine laten controleren, mag hij niet in Kampen komen en geen alcohol drinken. Ook moet hij regelmatig bij de reclassering gecheckt worden. De rechter heeft deze voorwaarden overgenomen. H. liet eerder al weten zich te kunnen vinden in deze voorwaarden.

Moord

De moord op Pieck vond plaats in 2000. De vijftienjarige Maartje Pieck bezorgde folders in de buurt van haar woning en werd door de nu 55-jarige Jan H. overmeesterd. De dader trok het meisje zijn woning in en verkrachtte en vermoordde haar. Hij legde het naakte lichaam vervolgens in een bos naast een asielzoekerscentrum neer. Pas na twee dagen werd het stoffelijk overschot gevonden. H. speelde ondertussen de vermoorde onschuld, maar viel uiteindelijk toch door de mand.

De nabestaanden vreesden al jaren de dag dat hij definitief op vrije voeten zou komen. Dat ze hem zomaar tegen het lijf  kunnen lopen: de moordenaar van hun dochter Maartje. ,,Als ik hem tegenkom, weet ik niet wat ik doe'', zei Erik Pieck (62) eerder al tegen de Stentor.

Burgemeester Koelewijn

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen over vrijlating moordenaar Maartje Pieck: ,,Er zijn voorwaarden gesteld, waardoor hij niet kan doen of laten wat hij wil. Een voorwaarde is een gebiedsverbod voor Kampen. Hij wil zelf ook niet naar Kampen terug. Die intentie vind ik belangrijk, want het voorkomt een onverhoopte confrontatie met de familie Pieck. Ik vernam dat de uitspraak hen zwaar valt en dat begrijp ik."