Volledig scherm
Foto:GPD

Moordenaar van Kampense Maartje Pieck wil op begeleid verlof

KAMPEN/ZWOLLE - Dit jaar zou Maartje Pieck 28 zijn geworden. De Kampense gaat de geschiedenis in als het folders rondbrengende meisje van 15 dat in 2000 door een buurtgenoot bruut van het leven werd beroofd.

Die buurtgenoot - de nu bijna 51-jarige Jan H. - zit maandag bij de rechtbank, waar geoordeeld moet worden over de verlenging van zijn tbs. In 2000 werd hij veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging. In 2007 werd met zijn tbs-behandeling begonnen. De Kampenaar vindt dat hij nu zo ver is dat hij op begeleid proefverlof zou kunnen. Een eerste verlofaanvraag werd vorig jaar echter geweigerd. Binnenkort gaat het tweede verzoek de deur uit.

H. zat eerst in de Oostvaardersklinieken in Almere, maar daar vlotte de behandeling niet. Hij werd overgeplaatst naar de Pompekliniek in Nijmegen. "Er is sprake van behandeling. Die verloopt langzaam, maar toch hebben we een overwegend positief beeld," gaf de behandelcoördinator aan de rechtbank mee. "Het gaat de goede kant op, maar ik ben er nog niet," was de uitleg van H.

In de zaal zit ook de vader van Maartje Pieck. Die krijgt te horen dat H. tot een gesprek bereid is als de familie dat wil. "Eerder heeft de familie aangegeven dat ze daaraan geen behoefte heeft en ik respecteer dat."

De kliniek en twee onafhankelijke gedragsdeskundigen stellen voor de tbs-maatregel opnieuw met twee jaar te verlengen en de aanklager neemt dat advies over.'

H.'s advocaat Wim Anker stelt een verlenging met een jaar voor. "Niet dat de tbs daarna beëindigd moet worden, maar een verlenging met een jaar stimuleert mijn cliënt, terwijl twee jaar demotiveert." Beslissing vrijdag 3 mei.