Volledig scherm
Het brandende chalet op vakantiepark De Strokel in Ermelo waar het stoffelijk overschot van Ton Kuijf werd gevonden © AD

Moordverdachte Janet S. uit Kampen vindt Vught 'mensonterend'

KAMPEN/VUGHT De van moord verdachte Janet S. uit Kampen mag waarschijnlijk binnenkort de extra zwaar beveiligde gevangenis in Vught verlaten. Dat meldt RTV Oost op basis van een uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

S. was naar Vught overgeplaatst omdat justitie van mening was dat ze vluchtgevaarlijk zou zijn. Er waren daarvoor in haar vorige gevangenis in Ter Peel aanwijzingen gevonden. Ook haar gedrag ten opzichte van andere gevangenen zou overplaatsing naar het strengere regime van Vught noodzakelijk maken. De vrouw uit Kampen voerde aan dat ze in Vught als enige vrouwelijke gedetineerde onder 'mensonterende' omstandigheden moet leven. De RSJ oordeelde dat onvoldoende is aangetoond dat S. niet meer zou kunnen verblijven in een reguliere gevangenis. De overplaatsing naar Vught moet derhalve opnieuw beoordeeld worden. De verwachting is dat S. binnen enkele dagen naar een andere gevangenis zal worden overgebracht.

Chalet
De Kampense wordt verdacht van de moord op de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. In maart 2014 werd diens levenloze lichaam gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Al snel werd S., de bewoonster van het chalet, opgepakt. Ze ontkent en wijst op Youri B. uit Bergen op Zoom als dader. Waarschijnlijk werd de zakenman afgeperst met foto's van seksafspraakjes.

Het proces tegen S. begint op 14 november. De Maastrichtse advocaat Szymkoviak heeft om nader onderzoek gevraagd en een reconstructie.