Volledig scherm
Berry Selles, bijna een jaar geleden, met zijn hond Shep. © archief Freddy Schinkel

Muzikant Berry Selles (71) overleden

Muzikant en gitaardocent Berry Selles is deze week op 71-jarige leeftijd overleden.  Selles zat ruim vijftig jaar in de muziek. Als gitaarleraar leidde hij in zijn woonplaats Kampen een keur van gitaristen op, zoals Bertolf Lenktink en Geert Leurink.

Selles was een rasechte Kampenaar. Hij woonde vrijwel zijn hele leven in de straat waar hij was opgegroeid. Op jonge leeftijd ontstond zijn liefde voor het Amerika van de cowboys. Pas op zijn zestigste zou hij aan den lijve ervaren hoe het leven van een koeienjongen was, tijdens een werkvakantie van een paar weken in Californië. 

Selles hield van traditionele muziek, zoals bluegrass en jazz.  Hij stond bekend als folkzanger. Zijn voorkeur voor Amerikaanse muziek zorgde ervoor dat Kampen in de muziekwereld van de jaren zeventig door het leven ging als het Nashville van Nederland. Selles maakte muziek in diverse bandjes, van de Country Ramblers tot Pandhandle Swing. Geen bands met miljoenverkopen, maar wel bands waar Selles zich thuis voelde. ,,Ik ben altijd m'n eigen gang gegaan, de muziek gemaakt die ik zelf mooi vond'', zei Selles al eens tegen de Stentor. ,,,Ik heb nooit iets gedaan alleen maar voor het geld." 

Vorig jaar stond hij nog op het podium van de Stadsgehoorzaal met Her Majesty, een bandje met muzikanten die hij les had gegeven, zoals Lentink en Bauke Bakker. Ze wilden hem bedanken omdat hij hen zo goed had opgeleid. Hij selecteerde zelf elf nummers van onder anderen Bod Dylan en John Doyle.  Op het programma stond ook Old Shep, een muziekstuk uit 1933 waarnaar hij zijn hond had vernoemd.

Berry Selles was al enige tijd ziek.