De sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk worden verbreed. Dat levert de regio honderden miljoenen euro op en een werkgelegenheidsimpuls van drieduizend arbeidsplaatsen.
Volledig scherm
De sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk worden verbreed. Dat levert de regio honderden miljoenen euro op en een werkgelegenheidsimpuls van drieduizend arbeidsplaatsen. © Rijkswaterstaat

Na jarenlange lobby uit Oost-Nederland is financiering rond: sluizen in Afsluitdijk worden verbreed

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt nog eens 15 miljoen euro beschikbaar voor de verbreding van het sluiscomplex bij Kornwerderzand.  Met de extra bijdrage van het Rijk en de garantie van de regio dat ook zij 15 miljoen euro extra in het project steken, is financiering voor de verbreding van de sluizen in de Afsluitdijk rond. 

De minister heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. De doorgang van het sluiscomplex in de Afsluitdijk wordt breder, zodat er grotere schepen doorheen kunnen varen. Vanuit Oost- en Noord-Nederland wordt al jaren gelobbyd om de sluizen te verbreden. Met groter scheepvaartverkeer tussen het IJsselmeer en open zee krijgen scheepswerven in Vollenhove en Kampen de kans om verder te groeien. Eerder werd duidelijk dat bredere sluizen de IJsselmeerregio een economische impuls van 200 tot 355 miljoen euro opleveren en een impuls voor de werkgelegenheid van 3.000 arbeidsplaatsen.

Sober

Met het totale project is in totaal naar schatting 215 miljoen euro gemoeid. Hiervoor worden onder meer de bruggen aangepast en de sluis en vaargeul verbreed. Om de financiering rond te krijgen worden de plannen soberder uitgevoerd. Zo krijgen de bruggen, net als in de huidige situatie, geen vluchtstroken. Dit levert 7 miljoen euro op. Ook wordt er 9 miljoen euro aan btw bespaard doordat de regio het project uitvoert.

Kracht

Rijk en de IJsselmeerregio zijn al geruime tijd in gesprek over het project bij de Afsluitdijk en de financiering daarvan. Door het bedrijfsleven, gemeenten en de provincies Flevoland, Friesland en Overijssel is al ruim 70 miljoen toegezegd voor de klus. Dit voorjaar reserveerde het kabinet al 40 miljoen extra voor het project. Er bleef echter een tekort van 45 miljoen euro over. Minister Van Nieuwenhuizen: ,,Ik ben blij dat na jarenlang overleg dit voor Noord- en Oost-Nederland zo belangrijke project met vereende krachten mogelijk wordt gemaakt: de sluis en de bruggen kunnen eindelijk worden verbreed. Ik kijk ernaar uit zo snel mogelijk met de regionale partners het startschot te geven.”

Wens verbreding Lorentzsluizen: geplande investeringen van het bedrijfsleven in de regio
Volledig scherm
Wens verbreding Lorentzsluizen: geplande investeringen van het bedrijfsleven in de regio © Anke Arts

De regio wordt volgens de afspraken verantwoordelijk voor de aanbesteding en uitvoering van het project. De risico’s van het project liggen ook bij de regio.  De provincie Overijssel noemde eerder al het extra kabinetsgeld ‘goed nieuws voor het goederenvervoer over water’. ,,En belangrijk voor de economie en de bereikbaarheid in deze regio’’, aldus woordvoerder Petra Timmer.