Na New York en Amsterdam krijgt ook Kampen honderden deelfietsen

videoKampen gaat aan de deelfiets. In de zomer komt de eerste e-bike naar de stad. Over enkele jaren moeten zeker 500 deelfietsen door de stad zwerven.

Forensen en toeristen zijn de belangrijkste doelgroep voor de deelfiets. Zij komen met het openbaar vervoer naar de stad of parkeren de auto aan de rand van het centrum. Per fiets kunnen zij de laatste kilometers naar hun eindbestemming afleggen. Met de deelfiets sluit Kampen aan in een rij wereldsteden als New York, Londen en Amsterdam.

App

De deelfietsen worden in eerste instantie geplaatst bij de stations en grote parkeerplekken. Via een app is de fiets te reserveren en van slot te halen. De huurprijs van de fiets is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt gewerkt met dagkaarten en maandabonnementen.

Vaste plek

De gemeente Kampen werkt samen met Kris-Kras. Dit nieuwe bedrijf uit Amersfoort is de exploitant van het deelfietsensysteem. Ook sociale werkvoorziening Impact haakt aan. Het Kamper bedrijf onderhoud en repareert de fietsen. Op termijn is het doel dat de deelfietsen niet meer op vaste plekken staan. De fietsen kunnen overal in de stad worden achtergelaten. Medewerkers van Impact regelen dat toch genoeg fietsen bij, bijvoorbeeld, de stations staan.

Volledig scherm
In Kampen start een proef met de deelfiets. Over enkele jaren zwerven er zeker 500 deelfietsen door de stad. © Jaap Selles