‘Nieuw beleidsplan biedt boeren op Kampereiland voldoende toekomstperspectief’

VideoHet nieuwe beleidsplan voor het Kampereiland biedt boeren voldoende toekomstperspectief. Dat vinden alle partijen in de gemeenteraad van Kampen met uitzondering van GBK, bleek gisteravond. GroenLinks en ChristenUnie pleitten ervoor om alsnog maatregelen te nemen, zodat jonge boeren bij banken makkelijker aan geld kunnen komen om te investeren. Wethouder Geert Meijering wees het af.

,,Er is een ingroeimodel voor erfpacht als jonge boeren een bedrijf overnemen. Zij hebben dan niet direct de volle mep aan pacht te betalen", aldus Meijering. ,,Een fonds gaan we ook niet doen, want dat heeft het ministerie - onder voorwaarden - ook."

Vertrouwen

Het nieuwe beleidsplan geldt voor de komende tien jaar. Het makkelijker aan- en afstoten van grond, een stabielere pachtprijs en betere kansen op bedrijfsontwikkeling zijn de drie belangrijkste peilers. In het plan staan vooral maatregelen op hoofdlijnen, die de komende maanden concreet worden gemaakt in een uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad benadrukt dat de pachters hierbij intensief betrokken worden. Hun vertrouwen in de beleidsmakers en uitvoerders is broos na jaren van discussie en protest. 

Wethouder Meijering: ,,In bedrijfsbezoeken heb ik gemerkt dat boeren het belangrijk vinden dat er íets gebeurt, omdat het op de huidige manier niet verder kan, dus op die manier heb ik draagvlak geproefd.”

Volledig scherm
Een boer aan het werk op het Kampereiland. © Freddy Schinkel