‘Nieuw beleidsplan biedt boeren op Kampereiland voldoende toekomstperspectief’

VideoHet nieuwe beleidsplan voor het Kampereiland biedt boeren voldoende toekomstperspectief. Dat vinden alle partijen in de gemeenteraad van Kampen met uitzondering van GBK, bleek gisteravond. GroenLinks en ChristenUnie pleitten ervoor om alsnog maatregelen te nemen, zodat jonge boeren bij banken makkelijker aan geld kunnen komen om te investeren. Wethouder Geert Meijering wees het af.

,,Er is een ingroeimodel voor erfpacht als jonge boeren een bedrijf overnemen. Zij hebben dan niet direct de volle mep aan pacht te betalen", aldus Meijering. ,,Een fonds gaan we ook niet doen, want dat heeft het ministerie - onder voorwaarden - ook."

Vertrouwen

Het nieuwe beleidsplan geldt voor de komende tien jaar. Het makkelijker aan- en afstoten van grond, een stabielere pachtprijs en betere kansen op bedrijfsontwikkeling zijn de drie belangrijkste peilers. In het plan staan vooral maatregelen op hoofdlijnen, die de komende maanden concreet worden gemaakt in een uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad benadrukt dat de pachters hierbij intensief betrokken worden. Hun vertrouwen in de beleidsmakers en uitvoerders is broos na jaren van discussie en protest. 

Wethouder Meijering: ,,In bedrijfsbezoeken heb ik gemerkt dat boeren het belangrijk vinden dat er íets gebeurt, omdat het op de huidige manier niet verder kan, dus op die manier heb ik draagvlak geproefd.”

Een boer aan het werk op het Kampereiland.
Volledig scherm
Een boer aan het werk op het Kampereiland. © Freddy Schinkel
  1. Bewusteloos schoppen van man (37) uit Nieuwleusen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbidschieters
    PREMIUM

    Bewuste­loos schoppen van man (37) uit Nieuwleu­sen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbid­schie­ters

    Een 37-jarige man uit Nieuwleusen is tijdens de afgelopen jaarwisseling in Kampen het slachtoffer geworden van een zware mishandeling. Hij is door een groep carbidschieters tegen zijn hoofd geschopt, waarbij hij zijn tanden verloor, zijn kaak brak en uiteindelijk bewusteloos raakte. Dat blijkt nu uit de evaluatie van de gemeente Kampen over de jaarwisseling. Voor de mishandeling zijn begin april vier 18-jarige Kampenaren aangehouden.