Volledig scherm
Het schilderij 'Kampen gezien vanuit de Koornmarktspoort' (2018) van Sjaak Kaashoek. © Stedelijk Museum

Nieuwe en oude gezichten op Kampen in Stedelijk Museum

Veel schilders hebben Kampen vastgelegd vanaf de overkant van de IJssel. Maar de stad is ook op verrassende plekjes aan de landzijde geschilderd. Dat laat de expositie 'Beeld van een stad'  in het Stedelijk Museum zien. 

Deze tentoonstelling wordt op zondag 30 september geopend en geeft een indruk van hoe de stad sinds de 17e eeuw is vastgesteld op hout, doek en papier. Het gaat om werk van bekende en minder bekende kunstenaars en het materiaal komt uit zowel de eigen collectie als die van anderen. Een bekende schilder is Hendrick Avercamp (1585-1634) van wie het schilderij ‘IJsvermaak buiten de muren van Kampen’ te zien is. Een van de oudere werken op de expositie, een gezicht op de bevroren stadsweiden aan de westzijde van de stad. 

Torenraam

Een zeer recent werk is 'Kampen gezien vanuit de Koornmarktspoort' van Sjaak Kaashoek (1961). Hij toont een stukje van de stad vanuit een torenraam van de poort. Duidelijk zichtbaar zijn de Nieuwe Toren, de toren van de Buitenkerk en een deel van de IJsselbrug.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.