Volledig scherm
PREMIUM
De Zalkerwaard, een stukje nieuwe natuur tussen Zalkerbos, Veerpad en IJssel. © Foto Freddy Schinkel

Nieuwe natuur Zalkerwaard doet het beter dan verwacht

Het gaat goed met de natuurontwikkeling van de Zalkerwaard. Sinds afplagging van het gebied is de vegetatie er flink op vooruitgegaan, stelt natuurvereniging IJsseldelta. In het gebied bij Zalk komen nu soorten voor die bijna verdwenen zijn, zoals de wilde averuit.

,,Spectaculair'', zegt Niels Jeurink van IJsseldelta over de vondst van wilde averuit, een inheemse alsemsoort die nog maar weinig voorkomt in Nederland. ,,Het aantal plekken waar die nog staat is op een hand te tellen. Vroeger kwam dit kruid veel vaker voor in Nederland, nu zit die vooral in Midden-Europa, rond de grote rivieren, in streken waar het warmer is.'' 

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn: