Nieuwe sluis in Drontermeer wordt 'meest duurzame van Nederland'

videoDe nieuwe sluis in het Drontermeer wordt de meest duurzame van Nederland. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdagochtend. Zij sloeg de eerste paal van de Reevesluis.

De Reevesluis gebruikt straks 25 procent minder energie dan een gemiddelde sluis. Dat komt onder meer door een 'stand by killer'. Een instelling die ervoor zorgt dat als de sluis niet wordt gebruikt, er ook geen energie wordt verspild. Daarnaast wordt hergebruikt beton gebruikt. Ook wordt het bedieningshuisje gemaakt van materiaal dat herbruikbaar is. Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat het huisje over tien jaar niet meer nodig is. Het streven is om de sluizen vanuit een centraal punt te besturen. 

De Reevesluis moet in 2020 klaar zijn. Het bouwwerk vervangt de huidige Roggebotsluis. Het gevolg is dat een groter deel van het Drontermeer in directe verbinding komt te staan met het IJsselmeer. Ook krijgt het, via het Reevediep, bij hoogwater te maken het overtollig water uit de IJssel. Voor de waterveiligheid worden in de komende jaren ook de dijken verhoogd.

Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heit de eerste paal voor de Reevesluis in het Drontermeer. © Jaap Selles
  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’