Volledig scherm
De ontmanteling van de Noorderkerk. © Foto Freddy Schinkel

Noorderkerk verkocht, orgel naar Hoge Hexel

De Noorderkerk in Brunnepe is verkocht. Het in 1916 geopende godshuis wordt een dienstencentrum, meldt eigenaar Hervormd Kampen. Zo zal het gebouw onderdak bieden aan een fysiotherapeut. 

Per 1 juni gaat de Noorderkerk in andere handen over, zegt Harwin Reuvekamp van de Hervormde gemeente. Het orgel uit 1982 is afgelopen week gedemonteerd en op transport gegaan naar Hoge Hexel in de gemeente Wierden (bij Almelo). Daar wordt het weer opgebouwd in de hervormde kerk. De banken zijn bij de koop inbegrepen. ,,Andere zaken, zoals het doopvont, hebben we opgeslagen'', zegt Reuvekamp.  

Twee jaar geleden vond de laatste eredienst plaats in de kerk aan de Noorderweg. Eind 2015 werd besloten om de deur op slot te doen. Geen gemakkelijk besluit, zei voorzitter Mark van Persie van de Algemene Kerkenraad (AK) destijds tegen deze krant. Deze maatregel vloeide voort uit de krachtenbundeling tussen hervormd en gereformeerd Kampen - om de dalende bezoekersaantallen én inkomsten het hoofd te bieden. Ook de Burgwalkerk en de Bovenkerk zijn afgestoten. 

Kerkelijke functie

Toen de Noorderkerk in de verkoop ging, hoopte de Hervormde gemeente dat het gebouw zijn kerkelijke functie zou behouden. ,,Verkopen aan een ander kerkgenootschap geniet de voorkeur, maar mocht dat niet lukken dan aan een of andere maatschappelijke organisatie. We zullen de gemeente Kampen hierover ook benaderen'', zei voorzitter Bram van Putten van de kerkrentmeesters van de Hervormde gemeente begin vorig jaar tegen deze krant. 

De Noorderkerk is een sober gebouw op een fundament van 189 palen. Er was ruimte voor bijna 500 gelovigen.