Volledig scherm
© stock.xchng

Noordoostpolder moet effect subsidies meetbaar maken

NOORDOOSTPOLDER - Het effect van subsidies in de Noordoostpolder moet beter meetbaar zijn.Dat stelt de rekenkamercommissie die het subsidiebeleid van de gemeente Noordoostpolder heeft doorgelicht.

Het gaat daarbij niet om te kijken of een organisatie goed presteert, zegt Geert-Jan Put, voorzitter van de onafhankelijke rekenkamercommissie van de Noordoostpolder. "Het gaat er bijvoorbeeld om of activiteiten wel het effect hebben op de maatschappij zoals vooraf besproken. Op basis daarvan kan de gemeente dan besluiten subsidie bij te stellen of af te bouwen."

Subsidiebeleid
De rekenkamercommissie bekeek het subsidiebeleid op verzoek van een paar fracties in de gemeenteraad van de Noordoostpolder. Het ging om 2015, een jaar waarin de gemeente 9,5 miljoen structurele en bijna 240.000 incidentele subsidies verstrekte.

Maatschappelijke effecten
Op papier heeft de gemeente de zaak goed voor elkaar, concludeert de commissie. Maar in de praktijk worden de richtlijnen niet altijd goed gevolgd door 'betrokkenen binnen de gemeentelijke organisatie'. "De pragmatische werkwijze onttrekt zich aan het zicht van de raad", stelt de commissie. Voor veel gemeenten is het lastig verleende subsidies in verband te brengen met maatschappelijke effecten. Als het aan de commissie ligt, gaat gemeente Noordoostpolder dat wel proberen.

Aanbevelingen
De commissie heeft trouwens nog twee aanbevelingen als het gaat om subsidiebeleid. De gemeente moet de kaders van het subsidieproces explicieter weergeven. Ook zou er een goed en onafhankelijk systeem moeten komen voor informatievoorziening aan de raad .