Nu lekt het in probleemgarage Buitenhaven in Kampen: auto's onder de vlekken

videoDe gemeente Kampen heeft vrijdagmiddag het benedendek van de parkeergarage Buitenhaven afgesloten omdat er door lekkage hardnekkige vlekken zijn ontstaan op verschillende auto’s. Stadswachten worden ingezet om te voorkomen dat automobilisten naar binnen rijden. Het zoveelste euvel aan de probleemgarage.

De geparkeerde voertuigen kunnen nog wel de garage uitrijden, maar wie naar het benedendek wil rijden krijgt te maken met een bord met de mededeling dat de garage is afgesloten in verband met ‘lek water’.  Onder de ruitenwissers van de auto’s en bij omwonenden heeft de gemeente Kampen een brief verspreid met uitleg over de situatie, en de contactgegevens waar mensen schade kunnen melden. ,,We hebben de laatste tijd een aantal klachten en schademeldingen binnen gekregen’', legt wethouder Geert Meijering de ontstane situatie uit. ,,En we proberen nu zoveel mogelijk mensen te bereiken.’' 

Volledig scherm
Lekkende parkeergarage Buitenhaven © Ext- Schlutertainment

Stadswachten

Waar het water precies vandaan komt is nog onduidelijk; uit de afwateringsgaatjes in het plafond in ieder geval, mogelijk is het regenwater. ,,Sommige klachten kwamen binnen na een regenbui’', aldus wethouder Meijering. ,,Er wordt dit weekend regen voorspeld, het zou kunnen dat er water lekt door het bovendek.’' Zaterdag zullen stadswachten worden ingezet om mensen ervan te weerhouden hun auto te parkeren op het benedendek. 

Wie een rondje loopt door de parkeergarage, ziet inderdaad vochtige plekken rondom sommige gaatjes in het plafond. Eronder staan auto’s die hier en daar een hardnekkige, witte vlek op de voorruit hebben. Geen vogelpoep, maar klodders die op een rijtje naast elkaar op de ramen zitten en zich zo te merken lastig laten verwijderen. Wie de schade moet betalen, is volgens de gemeente van later zorg. Maar feit is wel dat het de zoveelste tegenvaller is voor de Kamper parkeergarage. 

Volledig scherm
Lekkende parkeergarage Buitenhaven © Ext- Schlutertainment

Bouwproblemen

Eerst waren er problemen met de bouw die zorgden voor een vertraging van anderhalf jaar en een meerprijs van 1,9 miljoen. Begin mei bleken er stukken beton los te hangen in de voegen van de garage die op de auto’s dreigden te vallen. Die problemen lijken nu allemaal opgelost met aannemer Hegeman, maar nu zal wethouder Meijering opnieuw aan tafel moeten om het probleem van de lekkage te bespreken. ,,Hoofdstuk 36 van de parkeergarage’', verzucht Meijering. ,,Je wordt er niet vrolijk van. Ik dacht nog even; het houdt niet op, niet vanzelf.’’